Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 208249 | Bouwkundig element

Hoeve met maalderij en ast

Lichterveldsestraat 138 (Ardooie)
Voormalige hoeve met 19de-eeuwse maalderijsite en cichorei-ast, thans handel in veevoeder "Verstraete". Op de hoek met de Oude Heirweg een woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 208248 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Arnoldus

Lichterveldsestraat 98A (Ardooie)
Heden woonwinkelpand. In 1909 gebouwd in opdracht van Alberic De Jonghe-Vandeputte als brouwerij die door de Eerste Wereldoorlog nooit tot bloei komt. Imposant roodbakstenen oorspronkelijk brouwerijvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 207930 | Bouwkundig element

Dorpswoning met slachterij

Marktplein 24 (Ardooie)
Gebouwd in 1912 op de plaats van een vroegere woning, in opdracht van slachter Achiel Callens. Achter de woning bevond zich een parallelle achterbouw, vermoedelijk gebruikt als slachterij. Roodbakstenen volume van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, aan de linkerzijde met aangebouwde poorttravee onder lagere nok.


ID: 200648 | Bouwkundig element

Brouwerij Vanden Bussche

Marktplein 7-11, Onze-Lieve-Vrouwstraat 19 (Ardooie)
Voormalige brouwerijsite Vanden Bussche, bestaande uit een eclectische brouwerswoning met brouwerij, bureel en kapel, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aanvullende brouwerijuitbreiding en landschapstuin uit het interbellum.


ID: 208250 | Bouwkundig element

Torenkot van de Platsemolen

Molenstraat (Ardooie)
Restant van het torenkot van de Platsemolen in donkerrode baksteenbouw op aarden molenwal in een weide. Het torenkot werd vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw, waarbij mogelijk materialen gerecupereerd werden van een oude rosmolen. Restant van het torenkot in donkerrode baksteenbouw op aarden molenwal in een weide ten zuidwesten van nummer 6.


ID: 207968 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Debruyne

Pittemsestraat 20-24 (Ardooie)
Vlasfabriekssite Debruyne, bestaande uit de woningen van vader en zonen Debruyne uit 1936 en 1946, met achterliggende vlasschuren en -loodsen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Nummers 20-22, vrijstaande tweelingvilla's van twee bouwlagen in gele baksteenbouw onder leien schilddaken; rechthoekige muuropeningen, vierkante erkeruitbouwen, vernieuwd schrijnwerk. gsheen de Vlasstraat een weegbrug met houten liggers en weegmechanisme in bijgebouw.


ID: 200647 | Bouwkundig element

Site Rysselendemolen

Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.


ID: 207992 | Bouwkundig element

Olieslagerij Baert

Roeselaarsestraat 177-179 (Ardooie)
Directeurswoning en bedrijfsgebouwen van de voormalige olieslagerij Baert. Woning uit het interbellum, bedrijfsgebouwen voornamelijk uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Grote halfvrijstaande woning van twee bouwlagen in oranjerode baksteenbouw onder half schilddak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, met opengewerkte beglaasde top. Ten westen, de cichorei-ast.


ID: 207985 | Bouwkundig element

Dorpswoning met achterliggende vlasfabriek

Roeselaarsestraat 85 (Ardooie)
Woning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met achtergelegen vlasfabriek uit het interbellum.


ID: 208013 | Bouwkundig element

Bedrijfswoning van houtzagerij

Stationsstraat 48 (Ardooie)
Bedrijfswoning van houtzagerij de Mûelenaere, opgericht in 1911-1912 in opdracht van Eugeen de Mûelenaere, naar ontwerp van de Ardooise architect Octave Devos (†1956), leerling van Sint-Lucas te Gent. Hoofdvolume in lichtrode baksteen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.