2943 resultaten
ID: 73994 | Bouwkundig element
Heinestraat 3 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekig binnenerf aan de straatzijde afgesloten door muur met hek tegenover rij van zes linden aan de andere straatkant. In het derde kwart van de 19de eeuw tot stallen verbouwde vroegere woning met kelder. Paardenstal in linker travee.
ID: 73794 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 49 (Brakel)
De voormalige directeurswoning rechts van het klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria, werd gebouwd in 1864-1866 en is opgevat als een weinig achterin gelegen vrijstaand alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand met omringende tuin omsloten door een bakstenen tuinmuur. De centrale toegang met ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers en het gekasseide toegangspad liggen in de as van de woning.
ID: 73811 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat (Brakel)
Zogenaamd nieuw kerkhof, in 1906-1909 aangelegd door aannemer J.B. De Tandt met rechthoekige plattegrond en grindpaden; wellicht geïnspireerd op ontwerp van ingenieur De Bruycke van 1895. Volledig ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren toegangspoort aan gewitte hekpijlers op versneden steunberen. Grindpaden leiden naar centraal gelegen neogotische Calvariekapel.
ID: 308545 | Bouwkundig element
Kremerstraat 2 (Brakel)
Dieper gelegen, vrijstaand boerenburgerhuis, in de kern teruggaand tot de 19de eeuw, van straat gescheiden door een hoge bakstenen omheiningsmuur, bereikbaar via een gekasseide oprit.
ID: 73955 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Muiterij 9 (Brakel)
Alleenstaande pastorie met omringende, ommuurde tuin ten noordwesten of schuin naast het kerkkoor van de Sint-Jozefskerk van Everbeek-Boven. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd circa 1868 gelijktijdig met de kerk.
ID: 74007 | Bouwkundig element
Opbrakelsestraat 127 (Brakel)
Woning van de geestelijk directeur van het klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel. Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, enigszins aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ommuurde achtertuin met klein polygonaal bakstenen tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.
ID: 73970 | Bouwkundig element
Reepstraat 7 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend burgerhuis waarvan elementen getuigen van een vroegere woning, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast. Huidig uitzicht echter in historiserende stijl bepaald door nieuw gevelparement van bak- en zandsteen, aangebracht circa 1970. Siertuin omheind door behouden bakstenen muur uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen tuinpaviljoen. Fraai ijzeren toegangshek.
ID: 73869 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Serpentestraat 10 (Brakel)
Voormalige pastorie van Sint-Pieter-in-de-Banden in 1909 tot dekenij verheven. In 1857-1859 in L-vorm opgetrokken ter vervanging van de meer noordoost-gesitueerde vervallen oude pastorie van één bouwlaag. Dubbelhuis met ommuurde kleine voortuin en ruime, volledig ommuurde achterliggende tuin met twee oude beuken. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.
ID: 73872 | Bouwkundig element
Spoorwegstraat 2 (Brakel)
Beeldbepalende villa naar ontwerp van architect F. Van Severen van 1932, omsloten door ommuurde voortuin met ijzeren hek tussen postamenten en grote beboomde achtertuin. Residentie van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met bekronende schoorstenen; lagere rechts aanbouw onder mansardedak.
ID: 74051 | Bouwkundig / Landschappelijk element
St. Apolloniastraat 2 (Brakel)
Voorheen breedhuis van één bouwlaag, een in 1772 vergrote en geplaffoneerde pastorie, vermeld als goed onderhouden in 1699 en 1731. Volgens archiefstukken in 1888 gewijzigd naar ontwerp van architect Vossaert met toevoeging van bovenverdieping. Heden bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën waarvan vijf linkse traveeën met een bovenverdieping, onder pannen zadeldak.