Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

889 resultaten


ID: 8649 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Boelare

Kasteeldreef 3 (Geraardsbergen)
Omgracht kasteel met L-vormig wooncomplex met kern uit het eerste kwart van de 17de eeuw en aanpassingen uit de 18de eeuw. Gelegen in een groene omgeving aan een bocht van de Dender, met uitgestrekt park toegankelijk langs een deels gekasseide populierendreef met kapel.. Dwarsschuur en stalvleugels uit de 18de eeuw. Portierswoning uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuinhuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw en klein neogotisch tolhuisje. Het kasteelpark strekt zich uit vanaf de Gentsestraat tot de Denderoever.


ID: 303114 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje

Dorpsplein 1 (Gingelom)
Omhaagd, 19de-eeuws herenboerenparkje met hek en paviljoen bij een grote, gesloten boerderij.


ID: 303116 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Landgoed met dreven en waterpartijen uit de 17de eeuw, park in landschappelijke stijl en ommuurde ­ moestuin uit het midden van de 19de eeuw. Kasteel met kern in Maasstijl uit 1620 met neerhofopperhofstructuur, in 1770-1780 ­ verbouwd naar de mode van die tijd.


ID: 303124 | Landschappelijk element

Herenboerenpark en boomgaard van het Château Goyens

Marktplaats 1-2 (Gingelom)
Herenboerenpark, belangrijk hekwerk en boomgaard uit de 19de eeuw.


ID: 21635 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Baron Erasmus Louis Surlet de Chokier

Regentwijk 80 (Gingelom)
Kasteel, genoemd naar de eigenaar, eerste regent van België en burgemeester van Gingelom. Neoclassicistisch getint U-vormig kasteelcomplex met staatsieplein van 1855 naar ontwerp van architect Paulussen.


ID: 52007 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Waere

Brugse baan 143-145 (Gistel)
Kasteeldomein Ter Waere of "Château de la Waere" met park en restant van moestuin, kasteel, conciërgerie, koetshuis, nutsgebouwen.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 300809 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Janssens met tuin

Schoolstraat 4 (Glabbeek)
Tot eclectische villa omgebouwde hoeve, die circa 1900 in opdracht van de Tiense notaris Raymond Janssens haar huidige vorm kreeg. De vierkante toren werd oorspronkelijk bekroond door een houten lantaarn met een spits, die in gewijzigde vorm als tuinornament dienst doet. Omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, aangelegd vanaf 1860; enkele bomen uit periode vóór de aanleg.


ID: 75364 | Bouwkundig element

Kasteel Groeneveld met pachthoeve

Oostvaartdijk 168-174 (Grimbergen)
Gegroeid uit het zogenaamde pachthof Vroonevelt, een voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen waarvan het land- en boerenhuis minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Het domein is gelegen in het noordoosten van de gemeente aan de oever van de Willebroeksevaart.


ID: 134044 | Landschappelijk element

Tuin van het Kasteel Groeneveld

Oostvaartdijk 168-174 (Grimbergen)
Landhuis met pachthoeve uit de 18de eeuw, verbouwd aan het begin van de 20ste eeuw met bijkomende verfraaiingswerken in beaux-artsstijl in 1917 naar ontwerp van architect Louis Sauvage; landhuis omgeven door park in landschappelijke stijl, oorspronkelijk 1 hectare, aangelegd rond 1800 tegen de achtergrond van een symmetrisch bos; vergroot tot circa 3 hectare en verrijkt met een vijver in de loop van de 19de eeuw; vlak voor de Eerste Wereldoorlog heraangelegd.