Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2576 resultaten


ID: 41588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kwabeek

Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.


ID: 73915 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bergstraat 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, uitbreiding en aanpassing uit begin 20ste eeuw van oudere hoeve; open straatzijde van verharde rechthoekige binnenplaats afgesloten door breed driedelig ijzeren hek. Ten noordwesten, zijdelings aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Voormalige veldkapel, gelegen op het achtererf aan voetweg. Rechthoekige bakstenen kapelletje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 74084 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bieststraat 44 (Brakel)
Hoeve met losse bestanddelen, schuin gelegen tegenover Hoogkouterstraat; kruispunt tevens gemarkeerd door vijf geknotte linden waarvan twee aan gekasseid voorerf. Boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw; loodrecht aanleunende bedrijfsgebouwen opgericht in L-vorm en in de achterliggende boomgaard, bakstenen bakhuis.


ID: 74085 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bieststraat 48 (Brakel)
Semigesloten, deels gewitte bakstenen hoeve met toegangspoort met gekasseide doorrit ten zuidwesten, opgenomen in korte vleugel van L-vormig bedrijfsgebouw. Merendeels gewitte boerenwoning van vijf traveeën en wellicht oorspronkelijk één bouwlaag, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepaste oude kern. Bakstenen dwarsschuur met jaartal 1914 in de pannen van het zadeldak en lagere L-vormige stallen. Gekasseide oprit rechts naast stallen, onder meer leidend naar bakstenen bakhuis.


ID: 73759 | Bouwkundig element

Diggiehoeve

Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.


ID: 73762 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Driestenbroekestraat 24 (Brakel)
Semigesloten hoeve. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis teruggaand op een oudere hoeve.


ID: 73764 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Driestenbroekestraat 31 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg uit het vierde kwart van de 19de eeuw en vergroot in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bedrijfsgebouwen in combinatie baksteen en houten stijl- en regelwerk met lemen vullingen, rondom ten dele gebetonneerd erf. Armpomp met arduinen waterbak tegen de erfgevel.


ID: 73765 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg. Boerenwoning met schuur, bakhuis en stallen minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, in het tweede kwart van de 20ste eeuw vergroot en uitgebreid. Gekasseid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen schuur en loods.


ID: 74060 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof ten Bauwe

Elverenberg 2 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve, opvallend door zijn omvang en geïsoleerd karakter binnen fraaie landschappelijke omgeving. Oorspronkelijk 18de-eeuwse hoeve met U-vormige aanleg en open erfzijde aan Kloosterbos; in de 19de eeuw uitgebreid en deels aangepast. Aan belang ingeboet door banalisering van de woning als gevolg van wijzigingen in de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 73992 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Evensveldstraat 18 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend langgestrekt hoevetje. Laag ijzeren toegangshek van buisprofielen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met zonneradmotief. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.