Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2500 resultaten


ID: 73911 | Bouwkundig element

Villa

Wielendaalstraat 62 (Brakel)
Villa, in 1954 gebouwd naar ontwerp van architect L. De Pessemier op plaats van oudere hoeve met losse bestanddelen. Markant volume met hoge puntgevels met houten bebording in geveltoppen; links afgeschuinde hoeknis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten oosten, achter woonhuis voormalig ouder bedrijfsgebouw.


ID: 304796 | Bouwkundig element

Bidkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Kerkhovenakker laan A (Brecht)
Klein bakstenen kapelletje van 1901, gelegen aan het einde van de straat.


ID: 54413 | Bouwkundig element

Boerenwoning van Hof ter Blauwe Sluyze

Zuid - Oostwijk 7 (Bredene)
Voorheen omgrachte hoeve met overwegend 18de-eeuws uitzicht. Aan de straat, toegangshekken tussen witgekalkte, bakste­nen hek­pij­lers met pilasterversiering, jaarstenen gedateerd 1761 en mijterboognisje met Mariabeeld links. Ten noordwesten van het erf, boerenwoning met vier traveeën en twee opka­mertraveeën rechts, onder onderbroken zadeldak.


ID: 70870 | Bouwkundig element

Refugiehuis van de abdij van Postel

Grauwe Torenwal 3 (Bree)
Refugiehuis van de abdij van Postel. Witgeschilderd, bakstenen gebouw van thans elf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak. In de linkertravee een gevelsteen met het wapen van Cornelius van Boesdonk, de derde prelaat van de abdij van Postel, met zijn initialen CVB en het jaartal 1638. Achterliggende tuin, heden gekend als de ‘Hof van de Deken’, oorspronkelijk horend bij het refugiehuis.


ID: 70861 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Hoogstraat 32 (Bree)
In zijn huidige vorm reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1845, doch huidig uitzicht uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Diephuis van twee traveeën aan de Opitterstraat en vijf traveeën aan de Hoogstraat, en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 70866 | Bouwkundig element

Sint-Jobskapel

Oudestraat (Bree)
Op de sluitsteen gedateerd A° 1862. Opgericht door de familie Nulens-Frencken. In de buurt bevond zich nog een andere, oudere kapel (1599), die waarschijnlijk in 1883 verdween. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje.


ID: 70871 | Bouwkundig element

Dekenij

Vaesstraat 2, 2A (Bree)
Dekenij, gebouwd tijdens het pastoraat van pastoor-deken Beliën, naar ontwerp van architect H. Jaminé, en voltooid in 1864-72. Alleenstaand breedhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


ID: 83003 | Bouwkundig element

Burgerhuis

's-Gravenstraat 46, Langerei 102 (Brugge)
Breedhuis van vier/vijf + drie traveeën en drie bouwlagen onder half schilddak. Dubbelhuis, samenvoeging van twee huizen, 17de-eeuwse kern. Verankerde, bepleisterde en grijsbeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels op donkere plint.


ID: 82288 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd

't Zweerd 2-8 (Brugge)
Voormalige brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd. Herenhuis van het dubbelhuistype, volume met vijf/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, mogelijk oudere kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met latere neoclassicistische versiering, oorspronkelijk twee bouwlagen, verhoogd met derde in 1822. De rondboogpoorten links van de woning zijn restanten van de magazijnen en remises van de brouwerij, gebouwd in 1830.


ID: 77234 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Broeke

Aardenburgseweg 215 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard en poel. De datum "1849" aan de zuidgevel van het woonhuis duidt wellicht op een verbouwing van een ouder pand.