Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1205 resultaten


ID: 33938 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Pastorijstraat 3 (Evergem)
Pastorie, opgericht op de plaats van een oudere pastorie in 1778 en gelegen in een mooie tuin met vijver en boothuisje; aan de straatkant met fraaie ijzeren afsluiting doorlopend voorbij de gemeenteschool tot de kerk en ijzeren inrijhek tussen geblokte bakstenen pilasters; voorheen met walgracht. Bakstenen lijstgevel, verwerkt met natuursteen, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links van het huis bijgebouw met sporen van oude kern in de vlechtingen.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 33915 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Evergem

Vurstjen 25, 33 (Evergem)
Het Kasteel van Evergem kent een boeiende geschiedenis die opklimt tot de middeleeuwen en nauw verbonden is met het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Evergem. Het kasteel in zijn huidige vorm is opgetrokken omstreeks 1913 in beaux-artsstijl. Het gebouw met zijn opvallend en onregelmatig volume telt twee bouwlagen boven een souterrain en wordt afgedekt door mansardedaken, verrijkt met oeils-de-boeuf en dakkapellen. Een hoge vierkante traptoren van vijf geledingen op de noordelijk hoek domineert het geheel. De omgrachting is heden aan twee zijden gedempt. In het park zijn nog waardevolle architecturale tuinelementen en ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw aanwezig.


ID: 135119 | Landschappelijk geheel

Kongoberg

Galmaarden, Tollembeek, Vollezele (Galmaarden), Nieuwenhove, Waarbeke (Geraardsbergen), Denderwindeke (Ninove)
De Kongoberg (hoogte 105 meter boven zeespiegel) ligt ten zuiden van het gehucht Nieuwenhove en ten westen van de weg Denderwindeke-Vollezele. Tussen de Dender- en Markvallei liggen heuvelruggen die tevens als waterscheiding dienen. Tot in de eerste helft van de 18de eeuw was de Kongoberg bebost. Het Molenbos is hiervan een laatste restant. Ten oosten van Hof ten Berg lag reeds op het einde van de 18de eeuw een koutercomplex. De perceelsrandbegroeiingen zijn intussen grotendeels verdwenen. De beide vierkantshoeven Hof ten Berg en Hof te Leisbroek dateren uit de 18de eeuw.


ID: 135118 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

Vollezele (Galmaarden), Oetingen (Gooik), Denderwindeke (Ninove)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.


ID: 39133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten hoeve Hof ten Berg

Congobergstraat 15 (Galmaarden)
Gesloten hoeve waarvan de woning en de stallen opklimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw doch de inrijpoort en de schuur dateren uit einde 19de eeuw.


ID: 39080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof Tasseniers

Damstraat 4 (Galmaarden)
Voormalig landgoed van de abdij van Vorst die het in 1164 van de abdij Sint-Winoksbergen had gekocht. Hoeve met geplaveid erf, gekasseide toegangsdreef met populieren en volledig omgeven door een meidoornhaag.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 135239 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Baudries en omgeving

Dikkelvenne (Gavere)
Het kasteeldomein Baudries werd al in de 14de eeuw vermeld als leen van de heerlijkheid Gavere. In de 19de eeuw werd de kerk van Dikkelvenne herbouwd op grond van het kasteeldomein. Na het sneuvelen van de zoon van de graaf in WO I, worden in 1921 twee monumenten tegen de voorgevel van de kerkmuur aangebracht. De hoofdingang van het kasteel is gelegen in de Kerkstraat die oorspronkelijk beplant was met een rij olmen die later vervangen werden door een dubbele rij beuken. Rondom het kasteeldomein ligt een uitgebreid park met grasperken, mooie exotische boomsoorten en coniferen. Enkel het kasteel en de rechterbijgebouwen worden nu nog door de slotgracht omringd. Rond het park ligt een bos en in het noorden en oosten wordt het kasteeldomein begrensd door de valleien van de Dikvijversbeek en de Boeversbeek. Deze valleien zijn deels ingericht als grasland en liggen deels onder bos.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.