Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

664 resultaten


ID: 92141 | Bouwkundig element

Orgel kerk Heilig Hart

Roeselaarsestraat 55 (Izegem)
Orgel door Jos. en Pieter Loncke (Esen) uit 1950.


ID: 92146 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is Jacobus-Philippus Forrest (Roeselare), het bouwjaar is 1887 of 1892. Onderhoud en herstellingen werden uitgevoerd door Jules Anneessens (Menen), van 1918 tot 1935. Een totale ombouw had plaats in 1971, door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen).


ID: 301505 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Stephanuskerk

Peperstraat 125 (Kampenhout)
Op de noordermuur van de doopkapel is een Kruisiging geschilderd, stilistisch te situeren in de gotische stijl van rond 1400. Op de oostelijke muur van het noordertransept is een fragment bewaard met drie jongere apostelfiguren onder een arcade.


ID: 135300 | Landschappelijk geheel

Vijverbroek

Kessenich (Kinrooi)
Geografisch strekt het Vijverbroek zich uit op de vlakke dalbodem van de Maas waarin men het laagterras en, enkele meters lager, de alluviale vlakte kan onderscheiden. In het Vijverbroek komt een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaarde verlande Maasmeander voor. De hoogst gelegen gronden in de omgeving van het Stokbroekhof zijn in gebruik als weide of akkerland. De Raam- en de Itterbeek vormen de overgang naar de verlaten maasmeander. In deze depressie komt een uitgestrekt hoefijzervormig veengebied met drijftillen voor, waarop zich één van de grootste en meest intakte grondwaterafhankelijke elzenbroekbossen en wilgenstruwelen met diverse trofiegradienten ontwikkelde. Onmiddellijk ten oosten van Kessenich bevindt zich een castrale motte aan het uiteinde van een kunstmatig opgehoogd voorhof, de Berg genoemd. Op de voorburcht staat de St.-Martinuskerk.


ID: 135390 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en de kouter van Petegem

Berchem (Kluisbergen), Melden, Oudenaarde (Oudenaarde), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem)
Het gebied 'Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en kouter van Petegem' omvat de Klooster- en Muurkouter, het domein van het oude en nieuwe kasteel van Petegem, de Schelde- en Meldenmeersen en de dorpskern van Melden. Deze laatste bevindt zich op de steilrand van de vallei van de Schelde. Aan de kant van Petegem valt de steilrand op omdat hij de grens vormt tussen de meersen en de Kloosterkouter van Petegem. De meersen liggen onder grasland en worden door een grachtenstelsel afgewaterd. Midden het meersengebied, ongeveer parallel aan de Schelde, loopt in de Scheldemeersen de Rietgracht of Coupure.


ID: 58967 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie en omgevende kloostertuin, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin; architect Antoine Dugardyn is medeontwerper van de pandgang.


ID: 58784 | Bouwkundig element

Kerktoren van de Sint-Margaretakerk

Pastoor Opdedrinckplein 1 (Knokke-Heist)
Kerktoren van de vroegere Sint-Margaretakerk, gebouwd omstreeks de tweede helft van de 13de eeuw. Na zware beschadiging van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de toren bewaard en geïntegreerd bij een nieuwe kerk omstreeks 1955-58. Achthoekige (west)toren op vierzijdige basis, uitgevoerd in baksteenbouw met steunberen en met leien torenspits met dakkapel. Zuidgevel met poolsteenzonnewijzer van 1648 van het verticale type in natuursteen, vervaardigd door Matthues Scheefer.


ID: 208770 | Archeologisch geheel

Archeologische reconstructie Oosthof

't Oosthof (Koekelare)
Archeologische reconstructie van de site van het "Oosthof". Een opgravingscampagne van 1987 tot 1999 toont het residentiële en rijke karakter van het opperhof aan. Circa 2000 wordt de omwalde site met motte gereconstrueerd.


ID: 92083 | Bouwkundig element

Orgel kerk H. Jean Vianney, pastoor van Ars (wijk De Mokker)

Koekelare (Koekelare)
Koororgel, ten tele gemaakt met recuperatie-onderdelen, door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit circa 1965.


ID: 92084 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Andries

Zande (Koekelare)
Van het orgel uit 1865 van Petrus Albertus Loncke (Hoogstade), bleef niets bewaard; het is niet duidelijk of dit orgel vernield werd in de kerkbrand van 1900. In 1914 was er nog een instrument aanwezig van 12 registers, dat vervolgens tijdens de oorlog van 1914-18 teloor ging. Een nieuw orgel werd gebouwd door Frans Vos (Zichem) in 1922.