Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 35776 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Heusden

Heusdendorp 2 (Destelbergen)
Voormalig gemeentehuis, heden dienstencentrum. Voorheen slechts drie traveeën breed rijhuis van twee bouwlagen, gebouwd als gemeentehuis circa 1865 op de plaats van het vroegere gemeentehuis.


ID: 35934 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenakkerstraat 9-11 (Destelbergen)
Vroeger één hoeve, heden twee aaneenpalende boerenwoningen achter een omhaagde tuin met boomgaard en alleenstaand bedrijfsgebouw ten zuidwesten. Lage boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak, uit de 19de eeuw en een enkelhuis met één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, gedateerd 1653. Op het voorerf links: dwarsschuur met stallen in een gewitte verankerde bakstenen constructie van zes traveeën onder een rechts afgewolfd zadeldak.


ID: 83671 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Diepenbeek

Dorpsstraat 14 (Diepenbeek)
Dubbelhuis met nok parallel met de straat. Alleenstaand bakstenen gebouw met afwerking van natuursteen, in eclectische stijl, daterend van 1914-1916.


ID: 306854 | Bouwkundig element

Commiezenhuisje

Ferdinand Allenstraat (Diest)
Het commiezenhuisje werd rond 1865 opgericht in opdracht van de Staat als een tolhuis voor de nabijgelegen Antwerpse Poort, een onderdeel van de 19de-eeuwse vestigingsgordel (stadsomwalling en poorten) rond Diest.


ID: 41642 | Bouwkundig element

Stadhuis Diest

Grote Markt 1 (Diest)
Eerste vermelding van een Schepenhuis in 1337, waarvan enkel nog de kelders resteren. In de jaren 1720 werd een nieuw stadhuis gebouwd naar ontwerp van G.I. Kerrickx. De vroegere kelders werden opnieuw gebruikt voor de onderbouw. Het stadhuis is opgevat als een negen traveeën lang classicistisch gebouw met verhoogde begane grond en bovenverdieping, opgetrokken uit baksteen met verwerking van kalkzandsteen en blauwe hardsteen.


ID: 200065 | Bouwkundig element

Postkantoor

Koning Albertstraat 50 (Diest)
Het postkantoor van Diest verwijst naar de Vlaamse renaissance, onder andere met zijn trapgevel, speklagen en vooruitspringende tussendorpels, maar draagt tegelijk bepaalde elementen die stijlvreemd zijn.


ID: 212760 | Bouwkundig element

Commiezenhuis

Leuvensestraat 81 (Diest)
Commiezenhuis in neoclassicistische stijl, gedateerd 1846.


ID: 301779 | Bouwkundig element

Grote Markt met omgeving

Admiraal Ronarchstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Markt, Konijnenstraat, Koning Albertstraat, Sint-Niklaasstraat, Torenstraat, Van Pouckestraat, Vrijheidsplein (Diksmuide)
De Grote Markt is een groot rechthoekig, gekasseid marktplein dat de kern van de kleine stad Diksmuide vormt. De meest verzorgde en architecturaal uitgewerkte wederopbouwpanden vindt men aan de Grote Markt en de aanpalende hoofdstraten.


ID: 77991 | Bouwkundig element

Postgebouw

Grauwe Broedersstraat 1 (Diksmuide)
Gelegen aan de Handzamevaart. Postgebouw heropgebouwd tussen 1921-1928 naar ontwerp van architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge). Dit postgebouw, zie verzorgd ijzeren uithangbord, werd gebouwd ter vervanging van het zogenaamde "Spaanse huis" of het "Huis der Spaanse Kapiteins", een 16de-eeuwse patriciërswoning met dienstgebouwen, stallingen, achthoekige toren en een ommuurde tuin, een voormalige residentie van de Spaanse gouverneur.


ID: 78010 | Bouwkundig element

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)
Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide. Het vooroorlogse stadhuis van Louis Delacenserie raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield. Bij de heropbouw van het stadhuis in 1923-1925 wordt geopteerd voor een volledig nieuw ontwerp van de architect Valentin Vaerwyck in een eclectische vormentaal met referenties aan de gotiek en de renaissance, met mobilair ontworpen door Luc Viérin.