Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 133026 | Landschappelijk element

Kapelhof met winterlinde en haagbeukhaag

Eikevlietbaan (Bornem)
Volgens aloude traditie werd hier bij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand een kapelboom en een afsluitingshaag aangeplant.


ID: 133005 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Hendrik Muyshondtstraat 44 (Bornem)
Op traditioneel wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden tegen kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 132552 | Landschappelijk element

Linden en grauwe abelen bij Sint Rochuskapel

Hingenesteenweg 99 (Bornem)
De Sint-Rochuskapel ligt beneden het straatniveau langs de Hingenesteenweg. Het kapelhof bestaat uit een omhaagd perceeltje met twee linden en twee grauwe abelen die de vier hoeken van de kapel flankeren.


ID: 130820 | Landschappelijk element

Canadapopulier als kapelboom

Jan Hammeneckerstraat (Bornem)
Langs een onverharde wegel die de achtertuinen van de woningen aan de Jan Hammeneckerstraat begrenst en uitgeeft op de Scheldedijk, staat een indrukwekkende opgaande Canadapopulier. Tegen de stam van de boom is een Mariakapel opgehangen. De kapelboom stond in de 19de eeuw langs een Kauter Baentjen dat over de kouter van Mariekerke liep.


ID: 133034 | Landschappelijk element

Kapellinde

Jozef Van Herbruggenstraat (Bornem)
Tegen de dijk van het zeekanaal Brussel-Schelde werd een Onze-Lieve-Vrouwkapel 'Stella Maris' met glazen voorbouw opgericht. Volgens aloude traditie werd bij de kapel een kapelboom aangeplant. De opgaande winterlinde staat in een hoek van het kapelhof tegen de geschoren haagbeukhaag die het geheel begrenst.


ID: 131373 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Kasteel d'Ursel

Kasteeldreef (Bornem)
Vanaf het rond punt leidt de Kasteeldreef naar de toegangspoort van het domein van Kasteel d'Ursel. In de dreef werd langs weerszijden een rij jonge Hollandse linden aangeplant. Ter hoogte van de kasteelpoort sluit de lindendreef aan bij twee welkomstlindes die de toegang tot het domein markeren.


ID: 131374 | Landschappelijk element

Welkomstlinden Kasteel d'Ursel

Kasteeldreef (Bornem)
Op het einde van de Kasteeldreef, op het kruispunt met de Wolfgang d'Urselstraat staat op beide straathoeken een opgaande zomerlinde. Deze linden markeren de toegangspoort tot het Kasteeldomein d'Ursel.


ID: 132531 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
In het verlengde van Brandheide ligt een eikendreef die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De dreef van zomereik loopt door de aanplantingen van Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde.


ID: 132532 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
Aansluitend op de Kloosterstraat ligt een eikendreef die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef van zomereik loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt net zoals een tweede parallelle eikendreef bij het kasteel aan de Oude Schelde. Op oude topografische kaarten staat deze dreef vermeld als 'Oude dreef'.


ID: 132533 | Landschappelijk element

Gemengde dreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
In het verlengde van de Kasteelstraat ligt een dreef van witte paardenkastanje die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde. In de dreef werd een verjongingsaanplant uitgevoerd met zomereik. De kasteeldreef vormt de rechtstreekse verbinding tussen het kasteel en de dorpskern en geeft uit op de parochiekerk.