Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

884 resultaten


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 21138 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel en Sint-Pietersschool

Sint-Kwintensberg 84 (Gent)
De voormalige Sint-Pietersschool, een kosteloze katholieke lagere jongensschool met jongenspatronaat werd in 1852 gesticht. Aan de school werd een neogotische kapel gehecht, in 1857 gerealiseerd volgens plannen van baron Jean Baptiste Bethune. Zowel door haar locatie als door het bouwtype refereert de kapel aan een veel oudere verdwenen kapel die hier omstreeks 1300 door de abt van de Sint-Pietersabdij zou zijn opgericht.


ID: 26223 | Bouwkundig element

Landhuis Ter Veuren

Veurestraat 42 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak met zijaandaken. Omringend park met rechts bij de ingang behouden 18de-eeuws hoevetje, heden gebruikt als garage. Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak.


ID: 19926 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuinpaviljoen

Visserij 152-153 (Gent)
Sterk verbouwd negentiende-eeuws enkelhuis, van oorspronkelijk twee bouwlagen en vier traveeën.,met een voorgevel met parement van geglazuurde baksteen. Uitgestrekte en fraai aangelegde tuin met aan de Scheldeoever een achtkantig gecementeerd tuinpaviljoen met neogotische inslag en uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 127247 | Bouwkundig element

Centrum Vogelenzang

Vogelenzangpark 9-16, 17 (Gent)
Typisch voorbeeld van een naoorlogs sociaal huisvestingsproject, bestaande uit een complex met bejaardenwoningen en een gemeenschapslokaal, opgericht door de Stad Gent in 1961, zoals vermeld op de herdenkingssteen op het ontspanningscentrum.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 8348 | Bouwkundig element

Burgerwoning en werkhuis sigarenfabriek

Brugstraat 26-28 (Geraardsbergen)
Diephuis, enkelhuistype, van drie traveeën en drie verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak (mechanische pannen) voorzien van dakkapellen aan de langsgevelzijden. Tuinhuisje en werkhuis in de beboomde tuin.


ID: 8684 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Hasseltsestraat 13 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Sint-Pieters-Bandenparochie werd gebouwd in 1752, het interieur werd in de 19de eeuw aangepast in empirestijl. De pastorietuin herbergt nog verwijzingen naar de 18de-eeuwse formele aanleg en bevat een brevierpad, prieel, vijver en een schaapsstal.


ID: 8649 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Boelare

Kasteeldreef 3 (Geraardsbergen)
Omgracht kasteel met L-vormig wooncomplex met kern uit het eerste kwart van de 17de eeuw en aanpassingen uit de 18de eeuw. Gelegen in een groene omgeving aan een bocht van de Dender, met uitgestrekt park toegankelijk langs een deels gekasseide populierendreef met kapel.. Dwarsschuur en stalvleugels uit de 18de eeuw. Portierswoning uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuinhuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw en klein neogotisch tolhuisje. Het kasteelpark strekt zich uit vanaf de Gentsestraat tot de Denderoever.