Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 89256 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Tinhout

Knesselarestraat 178 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Het primitief kadasterplan van circa 1830 geeft een boerenhuis met geïntegreerde stal en twee vrijstaande bijgebouwen weer. In 1878 wordt volgens het kadaster het bestaande boerenhuis uitgebreid in zuidelijke en oostelijke richting. Ten zuiden van het boerenhuis worden nutsgebouwen bijgebouwd. De bestaande schuur aan de straatzijde wordt eveneens uitgebreid in zuidelijke richting.


ID: 89258 | Bouwkundig element

Site Wulfsberge

Knesselarestraat 194-196 (Beernem)
De historische site bestaat uit een opperhof en een neerhof met deels gedempte omwalling en grachten, een langgerekte weide als restant van de oorspronkelijke toegangsweg, enkele beboste percelen en omliggende akkers en weiden. Op het voormalig opperhof staan het woonhuis en enkele constructies zoals stallen en bergruimtes. Ten noorden van het woonhuis ligt een boomgaard. Op het neerhof staat de hoeve met woonhuis, schuren, stallen en wagenhuis. Ten noorden ervan staat de omgebouwde en uitgebreide remise van het kasteel en een hangar. Vermelde constructies dateren deels uit de 18de eeuw en uit de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 89228 | Bouwkundig element

Herberg De Tramstatie

Knesselarestraat 2, 6-8 (Beernem)
Voormalige herberg. Thans opgesplitst in drie woningen.


ID: 89235 | Bouwkundig element

Winkel

Knesselarestraat 20 (Beernem)
Voormalige winkel, zie behouden houten winkelpui. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, gebouwd circa 1902.


ID: 89242 | Bouwkundig element

Winkel

Knesselarestraat 49 (Beernem)
Opvallende interbellumwoning volgens het kadaster gebouwd circa 1939. Typerend geelbakstenen metselwerk, open uitwerking van de hoeken.


ID: 89245 | Bouwkundig element

Winkelpand met achterliggende nutsgebouwen

Knesselarestraat 64 (Beernem)
Interbellumwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Typische afgeschuinde hoektravee, hoger opgetrokken. Rechtertravee opgevat als een winkelpui. Behouden typerend schrijnwerk met horizontale roedeverdeling. Achterliggende nutsgebouwen gelegen in een doodlopend straatje.


ID: 89247 | Bouwkundig element

Pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries d'Oedelem

Knesselarestraat 69 (Beernem)
Tuileries de Briqueteries d'Oedelem, opgericht als een industriële steenbakkerij met permanente oven. Met de sluiting van de fabriek in 1962 verdwenen de directeurswoning, de droogloodsen, de tramsporen en de arbeiderswoningen. Enkel de machinekamer is bewaard gebleven. De plaatselijke kleiwinning is nog op het terrein zichtbaar. De bevoorrading gebeurde via helling en spoor. Machinekamer: bakstenen constructie onder pannen zadeldak.


ID: 89390 | Bouwkundig element

Hoeve 't Winkelhof

Langendonkstraat 17 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen op omheind perceel met korte toegangsdreef en bijhorende boomgaard. Behouden hekpijlers met imposante topbekroning. Witbeschilderde baksteen in combinatie met zwarte plint. Smeedijzeren hekwerk. De hoeve werd vermoedelijk opgetrokken tussen 1778 en 1810.


ID: 89391 | Bouwkundig element

Hoeve

Langendonkstraat 18 (Beernem)
Hoeve ingeplant op een hoekperceel, oorspronkelijk met bijhorende boomgaard. De erftoegang bestaat uit twee overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Boerenhuis van vier traveeën waarvan één opkamertravee en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 89396 | Bouwkundig element

Brouwerij Langouche

Lattenklieversstraat 20 (Beernem)
Het complex is fasegewijs tot stand gekomen: een achterliggend gebouw en het woonhuis worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. In 1862 wordt volgens het kadaster het woonhuis vergroot en wordt de achterliggende brouwerij opgetrokken. Woonhuis: oorspronkelijk een dubbelhuis met een verankerde en bepleisterde lijstgevel. Achterliggende geasfalteerde binnenplaats met aan de oostzijde boerderijgebouwen en in de andere zijde drie vleugels van de brouwerij.