Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 48711 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vrankrijkstraat 83 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd in 1906 en rechts uitgebreid in 1911. In 1921 en in 1931/1939 werden er achter de woning broeikassen en grootschalige bedrijfsgebouwen opgetrokken. Voortuin op driehoekige plattegrond, aan de straatkant afgesloten door een laag, witgeschilderd ijzeren hek. Links van de woning, grote boom en oprit naar de achtergelegen bijgebouwen. Achtertuin met vrij korte, vierkante vrijstaande bakstenen fabrieksschoorsteen van het vroegere tuinbouwbedrijf.


ID: 48849 | Bouwkundig element

Hoeve Cuypershof

Wolvestraat 14 (Dendermonde)
Hoeve genaamd "Cuypershof" naar de familie die de hoeve sinds generaties bezit. In 1834 eigendom van de heer De Cuyper, met aanhorende boomgaard en tuin; vergroot in 1860. Verbouwingen in de jaren 1950.


ID: 48410 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandstraat 127 (Dendermonde)
Hoeve met uitweg naar Koebosstraat, in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Volledige ingesloten boerenwoning wordt vermoedelijk verbouwd in 1836.


ID: 48673 | Bouwkundig element

Hoeve

Zijpestraat 15 (Dendermonde)
Dorpswoning, voormalig hoevetje, in 1916 gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Van de straat verwijderde woning toegankelijk langs verhard wegeltje. Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën onder vernieuwd leien zadeldak, met verankerde bakstenen gevel verlevendigd door zwartgesinterde banden. Achterliggend natuurgebied.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Adamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via onverharde oprit, afgezet met jonge berken. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing te zien, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) bestaande uit een schuur en een woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.


ID: 84304 | Bouwkundig element

Hoeve

Ankelaarstraat 6 (Dentergem)
Voormalige hoeve, ouder woonhuis met nieuwe bijgebouwen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De hoeve is volgens het kadaster circa 1864 volledig heropgebouwd en wordt beschreven als gelegen in "De Maldeghemhoek". Woonhuis met, zie bouwnaad, aangebouwde geïncorporeerde stal. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) boven gecementeerde plint.


ID: 84308 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 1 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een lange oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De oude hoeve wordt volgens het kadaster circa 1880 vervangen door nieuwbouw, op de mutatieschets gelegen in de "Oudewalle meerschen". Woonhuis (leegstaand) in verankerde, witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en pannen zadeldak. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met bewaard schrijnwerk, luiken en grote roedeverdeling.


ID: 84314 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.


ID: 84309 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 4 (Dentergem)
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1928 de omvorming van bestaande gebouwen tot huis en werkhuis. Woonhuis is een verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak. Segmentboogdeur en -vensters, nieuw schrijnwerk.