Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 24069 | Bouwkundig element

Pastorie

Moorsledestraat 4 (Moorslede)
Pastorie met voortuintje afgezet door gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen bekroning. Heropgebouwd in 1921 naar ontwerp van architect A. Latte. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aandaken; links, aanpalende, lagere vleugel. Aansluitende deels ommuurde tuin.


ID: 24180 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Nertsenstraat 1 (Moorslede)
Wederopbouwhoeve van het langgestrekte type, naar verluidt van 1922. Echter vrijstaande nutsgebouwtjes. Bereikbaar via landweg (nok loodrecht op de straat), gietijzeren toegangshek. Refererend aan de regionale hoevebouw.


ID: 24190 | Bouwkundig element

Herenhuis naar ontwerp van O. Francotte

Pater Lievensstraat 15 (Moorslede)
Vrijstaand herenhuis van 1920, naar ontwerp van Oscar Francotte (Brussel). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), twee dakkapellen onder schilddakje (leien). Gele baksteenbouw op natuurstenen plint (bossage en arduin).


ID: 24192 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Puitstraat 1A (Moorslede)
Hoeve van 1920-1921, zie opschriften van woonhuis en stal; thans niet meer uitgebaat. Sierlijk uitgewerkte wederopbouwhoeve, ten dele refererend aan de regionale hoevebouw.


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 24205 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Roeselaarsestraat 60 (Moorslede)
Voormalige directeurswoning van de gemeentelijke lagere school, nu ingericht als refter. Rechts, met ijzeren hek afgezet voortuintje met borstbeeld van kunstschilder Emiel Jacques (1874-1937), onthuld in 1987. Tegen de muur van recente klassen bronzen herdenkingsplaat van C. Cools (Moorslede, 1874-Detroit, 1916), stichter van de Nederlandstalige "Gazette van Detroit", van 1989 naar ontwerp van L. Hameeuw. Vrijstaand herenhuis van 1923 naar ontwerp van R. Cauwe (Brugge); wederopbouwarchitectuur met regionale neorenaissancistische inslag.


ID: 24219 | Bouwkundig element

Klooster Ten Bunderen

Stationstraat 49-51, 49A (Moorslede)
Klooster "Ten Bunderen", zusters augustinessen van Ten Bunderen. Tot in 1991 aanbod van middelbaar onderwijs en pensionaat; thans nog lagere en kleuterschool.


ID: 24223 | Bouwkundig element

Villa Roozenhof

Stationstraat 95 (Moorslede)
Eclectische villa met jaarsteen 1921 in een met hek afgesloten tuin (onder meer aucubahaag, treurberk en -es). Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, patronen van donkere en rode mechanische pannen), twee houten dakkapellen.


ID: 13582 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Varent

Ter Varentstraat 59 (Mortsel)
Dubbelhuis met acht traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak, met kern uit begin 16de eeuw.


ID: 38676 | Bouwkundig element

Kasteel van Eke

's Gravendreef 5 (Nazareth)
Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlogen enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, omgevormd tot woning. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht.