Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 50615 | Bouwkundig element

Burgerhuis met oude kern

Noordstraat 3 (Maldegem)
Woning op L-vormige plattegrond, op een verspringende rooilijn, met zeer oude kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, onder meer zichtbaar in de achterpuntgevel. In de tuin, oud boerenhuisje met aangebouwde bakoven.


ID: 304284 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef bij Kasteel Reesinghe

Oude Kasteeldreef (Maldegem)
De Oude Kasteeldreef verbindt de Brugse Steenweg met de Koningin Astridlaan en bestaat uit een uitgedunde boomaanplanting van tamme kastanjes. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het domein van het Kasteel Reesinghe.


ID: 57017 | Bouwkundig element

Villa Nieuw Malecote

Oude Staatsbaan 156 (Maldegem)
In het kadasterarchief wordt de villa vermeld als kasteel, in gebruik genomen in 1914. Architect E. De Heem kreeg, blijkens een gevelsteen, de opdracht tot het ontwerp. De vrijstaande villa is omringd door een uitgestrekte tuin. Een houten tuinpoort en een overluifelde voetgangershek met ijzeren ajour zijn opgehangen aan bakstenen pijlers met decoratieve arduinen bekroningen.


ID: 49035 | Bouwkundig element

Café Caltex

Prins Boudewijnlaan 56 (Maldegem)
Voormalig café "Caltex", voorheen met benzinestation, gebouwd door V. De Busschere in 1950. Vroeger witgeschilderd gepleisterd gebouw, nu geel en blauw geschilderd, van één bouwlaag met kelderverdieping.


ID: 50036 | Bouwkundig element

Rapenbrug

Rapenbrugstraat (Maldegem)
De Rapenbrug over het Schipdonkkanaal werd vernield in 1918, zie gedenksteen. De huidige brug is een ijzeren ophaalbrug, heropgebouwd in 1947 samen met de verderop gelegen Celiebrug in Adegem.


ID: 52948 | Bouwkundig element

Goederenloods

Stationsplein 6 (Maldegem)
Goederenloods gebouwd door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen in 1934 ten oosten van het stationsgebouw. Het ontwerp is, naar de originele plannen, van architect Paul Nouille, spoorwegarchitect en medewerker van onder meer de architecten August Desmet en Henri van de Velde.


ID: 50741 | Bouwkundig element

Station Maldegem

Stationsplein 8 (Maldegem)
Stationsgebouw uit het derde kwart van de 19de eeuw, representatief voor een plattelandsstationnetje en vergelijkbaar met de overige stationnetjes op de lijn Gent - Eeklo. Kenmerkend voor dit typestation was de sobere baksteenarchitectuur met in oorsprong een volledig symmetrische en zeer herkenbare plattegrond en opstand. De lagere, rechtse aanbouw onder plat dak werd vermoedelijk in 1923 toegevoegd. Rechts van het stationsgebouw, voormalig telegraafgebouw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1931.


ID: 50498 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Warmestraat 29 (Maldegem)
Hoevecomplex bestaande uit een woning met L-vormige plattegrond annex bakhuis, aparte stallen en een grote schuur. Ten oosten van het erf loopt een beek en is een drenkplaats. Achter de schuur bevindt zich de mestvaalt. Het ruime met gras begroeide erf is aan de straatkant deels afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 50742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Annakasteel

Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.


ID: 135361 | Landschappelijk geheel

Domein De Renesse

Oostmalle (Malle)
Domein de Renesse ligt op het zachthellende cuestafront van de Kempische microcuesta. De hoogte van deze cuestarug reikt to ca. 30 meter in het westen en 40 m in het oosten. Domein de Renesse ligt op ongeveer 23 m hoogte. Het reliëf binnen het gebied is dus vrij vlak. Domein de Renesse bestaat uit het eigenlijke kasteelpark rond het kasteel met bijgebouwen, grasperken, vijvers, dreven, het parkbos Wolfschot en de akkers en weilanden met dreven in het westen.