Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 130570 | Landschappelijk element

Moerbei

Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Tegenover een beschermde 17de-eeuwse hoeve staat een oude moerbeiboom. Met een stamomtrek van ruim meer dan drie meter is hij vermoedelijk een van de oudste moerbezies in België.


ID: 15286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Barbarakapel met geleide lindes

Heiakker, Kleemstraat (Sint-Niklaas)
Bakstenen kapel met rechthoekige beuk van één travee en driezijdige apsis, afgedekt door een zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, voorzien van een neoclassicistisch getinte voorgevel. Voor de voorgevel staan vier gekandelaarde lindes.


ID: 300534 | Landschappelijk element

Opgaande wintereik als vredesboom

Hof van Belsele (Sint-Niklaas)
Ter vervanging van een aantal ceders werd achter het oorlogsmonument een jonge wintereik geplant.


ID: 200982 | Bouwkundig element

Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument

Regentieplein (Sint-Niklaas)
Op het ronde Regentieplein, omgeven door een dubbele rij platanen, bevindt zich het Rolliersmonument, een gedenkteken ter nagedachtenis van de 75-jarige onafhankelijkheid van België en de heldendaad in 1830 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers. Het standbeeld naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns werd in 1906 onthuld.


ID: 131409 | Landschappelijk element

Dikke kastanje

Vijverstraat 1 (Sint-Niklaas)
Bij het kruispunt van de Vijverstraat met Belseledorp staat een dikke tamme kastanje. Hij heeft een stamomtrek van 466 cm en heeft een mooi ontwikkelde groeivorm.


ID: 130572 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkruis

Waterstraat (Sint-Niklaas)
Op een kruispunt van drie wegen, Waterstraat, Cadzand en Stenenmuurstraat, staat een houten wegkruis begeleid door drie linden.


ID: 133363 | Landschappelijk element

Opgaande oude kapellinde

Elingenstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Het is een Hollandse linde geplant volgens al oude traditie bij een wegkapelletje. Op de Ferrariskaart was op deze plaats reeds een kapelletje ingetekend. Omdat er zéér veel opslag aan de stambasis aanwezig was kon de lindeboom niet gemeten worden, de opgegeven stamomtrek is bij benadering genoteerd.


ID: 90747 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Benedictus

Hemelrijkstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Parallel aan de weg gelegen, op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak, opklimmend tot eind 19de eeuw, kastanjeboom achter de kapel.


ID: 133367 | Landschappelijk element

Boerentopiary bij hoeve

Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de voordeur van de hoeve is de inkom geaccentueerd met twee paar geschoren snoeivormen. Zéér mooi gevormde topiary bestaande uit een paar kegelvormige taxussen van circa twee meter hoog en dichter bij de voordeur een paar buxussen van circa één meter hoog. Deze laatste zijn in twee etages geschoren, onderaan een brede kegel en boven een bolvorm.


ID: 133368 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag bij boerderijboomgaard

Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straat zijde is de boerderijboomgaard afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn. Van de hoogstamboomgaard zijn maar een paar bomen overgebleven. Hij is bijgevolg niet meer representatief voor opname in de erfgoedinventaris.