Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 38543 | Bouwkundig element

Hoeve

Beenstraat 2 (Nazareth)
Vermoedelijk site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen. Heden nog sporen van een haast vierkante omwalling met toegangshek. IJzeren hek aan geschilderde gemetste hekpijlers met bolbekroning. Van de gebouwen bleef alleen het schuur- en stalgedeelte bewaard.


ID: 38649 | Bouwkundig element

Godshuis de Lichtervelde

de Lichterveldestraat 1 (Nazareth)
Het Woon- en Zorgcentrum de Lichtervelde was vroeger het Godshuis de Lichtervelde, gesticht in 1875 door de zusters Kindsheid Jesu van Gent. De gebouwen werden opgetrokken in 1879-1880, onder meer met een gift van de familie de Lichtervelde, kasteelbewoners van Eke. De kapel werd toegevoegd in 1890.


ID: 38556 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Deinzestraat 12 (Nazareth)
Burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren afsluiting en hek, geflankeerd door dienstgebouwen met één bouwlaag. Woonhuis naar verluidt met oudere kern, circa 1910 aangepast en voorzien van een gecementeerd parement met neoclassicistische ornamenten.


ID: 38558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 41 (Nazareth)
Hoevetje met losse bestanddelen met woonhuis ten westen, wagenhuis met aangebouwde garage ten noorden en schuur ten oosten van het met gras begroeide erf. Verhard toegangspad vanaf het ijzeren hek met gemetste gewitte hekpijlers. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, daterend van circa 1800.


ID: 38560 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Deinzestraat 46 (Nazareth)
Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts ervoor bakstenen dienstgebouwtje en omhaagde voortuin met ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes. Armpomp en bakhuisje.


ID: 38561 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Deinzestraat 47 (Nazareth)
Achterin gelegen hoevetje van het langgestrekte type met witgekalkt woonhuis en rechts aangebouwde bakstenen schuur en stallen, in omhaagde boomgaard met rood ijzeren straathek. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 38570 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 20 (Nazareth)
Statig burgerhuis met omringende tuin, heden afgesloten door een muurtje en fraai ijzeren toegangshek. Bepleisterd en geschilderd dubbelhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, geflankeerd door zijpaviljoenen van één bouwlaag met plat dak.


ID: 38574 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 43 (Nazareth)
Alleenstaand burgerhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door fraai ijzeren hekken op arduinen sokkel en inrijhek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect De Bakker. In de voortuin links, rond bakstenen tuinpaviljoentje onder strooien kegeldak. Aangelegde tuin met vijver en betonnen brugje achteraan.


ID: 38654 | Bouwkundig element

Hoeve

Ganzenbroek 2 (Nazareth)
Voorheen omwalde hoeve, volgens 18de-eeuwse documenten zogenaamd "Verbrande Hofstede" en in landboek van 1762 omschreven als een hofstede met mote.