Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 89411 | Bouwkundig element

Winkel

Maria-Aaltersteenweg 4 (Beernem)
Dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder een gemansardeerd pannen zadeldak met twee dakkapellen, volgens het kadaster volledig herbouwd in 1921.


ID: 89264 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 10 (Beernem)
Halfvrijstaande woning. Volgens het kadaster gebouwd in 1880. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Roodbakstenen lijstgevel opgesmukt met bepleisterde en witgeschilderde ornamentiek.


ID: 89267 | Bouwkundig element

Café, nu dorpswoning

Markt 14 (Beernem)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen uit de jaren 1930. Centraal op de verdieping driezijdige erkeruitbouw. Behouden schrijnwerk met Tiffany glas in de bovenlichten.


ID: 89262 | Bouwkundig element

Dorpswoning en herberg

Markt 6 (Beernem)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster herbouwd in 1906. Heden beschilderde bakstenen lijstgevel met sierankers en verbouwde begane grond.


ID: 89263 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij De Zwaan

Markt 9 (Beernem)
Op een foto van circa 1900 afgebeeld als een éénlagig gebouw in baksteen gecombineerd met natuurstenen of gepleisterde speklagen. Dubbelhuis met roodbakstenen lijstgevel boven een arduinen plint. Lijstgevel opgesmukt met sierankers en tegeltableaus met bloemmotieven. Centraal op de verdieping houten erker rustend op rijk gesculpteerde natuurstenen modillons. Deur met behouden schrijnwerk.


ID: 89041 | Bouwkundig element

Hoeve Eeckhof

Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.


ID: 89042 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mexicostraat 3 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype volgens jaarsteen te dateren 1866. Het erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan overhoeks geplaatste hekkenpijlers met driehoekige bekroning. Ten oosten van het heraangelegd erf een boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen mansardedak. Geïntegreerde stal en schuur onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw waarvan de eindgevel voorzien is van aanvliegopeningen voor duiven.


ID: 89045 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Molenstraat 2 (Beernem)
Kleine hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een groot onverhard perceel. Volgens het kadaster dateert het gebouwenbestand van 1927.


ID: 89046 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)
Uit de 18de-eeuwse periode bleef enkel het boerenhuis bewaard. In 1847 werd de hoeve grondig aangepakt. Het boerenhuis werd vergroot, de haakse vleugel achteraan werd aangezet. De bestaande nutsgebouwen werden afgebroken en vervangen door de huidige schuur en stalvleugel. Ten westen, stalvleugel daterend van circa 1862. Heden, hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang gemarkeerd door zeszijdige bakstenen toegangspijlers op dito sokkel onder arduinen dekplaat, waarin spitsbogige Maria-nisjes. Ten westen en gedeeltelijk ten zuiden, meidoornhaag


ID: 89280 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Nonnedreef 1 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met bijhorend bakhuis en aardappelkelder. Woonhuis volgens het kadaster gebouwd in 1867.