Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 48391 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Koebosstraat 75 (Dendermonde)
Hoeve met ommuurd deels met gras begroeid erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen vernieuwde pijlers. Achterin gelegen boerenwoning met landgebouw met L-vormige plattegrond, al aangeduid op het Land- en Kaartboek van Appels van 1783-1784. In de bakstenen muur rond de hoeve ingewerkte kapel.


ID: 48770 | Bouwkundig element

Hoeve Rogghemanshof

Korte Dijkstraat 80 (Dendermonde)
Driehoekig deels gebetonneerd voorerf met losse bestanddelen, deels omhaagd en vergezeld van voortuin en moestuin. Naar verluidt in 1969 in hedendaagse stijl vernieuwde woning met plat dak, aangebouwd tegen voormalige opkamer en twee andere kamers van de vroegere boerenwoning.


ID: 48772 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kruisstraat 15, 15A (Dendermonde)
Gesloten hoevecomplex met voorin gelegen boerenwoning met voorgevel aan de straat; teruggaand op een kleinere hoeve met losse bestanddelen, zie primitief kadasterplan van 1817. Poortgebouw links aanleunend bij de woning. Bakstenen dwarsschuur met stallen achterin parallel aan het woonhuis, onder pannen zadeldak, gedateerd 1865 op steen in erfgevel. Lage stal haaks achter het woonhuis met ingebouwde bakoven.


ID: 48632 | Bouwkundig element

Hoeve

Lambroeckstraat 102-104 (Dendermonde)
Hoeve, volgens kadastergegevens opklimmend tot 1881, wanneer het woonhuis wordt opgetrokken. In 1886 en 1914 wordt het volume met aanbouwen vergroot. De site wordt in 1948 samengevoegd met de stallen ten noorden die aanvankelijk hoorde bij een aanpalende hoeve uit 1879.


ID: 48633 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Lambroeckstraat 120 (Dendermonde)
Boerenburgerhuis met achtergelegen hoevegebouwen. Op het primitief kadasterplan van 1817 wordt een hoeve met losse bestanddelen afgebeeld. In 1841 worden de hoevegebouwen verbouwd en het woonhuis herbouwd. In 1868 vindt een vergroting plaats en in 1907 wordt het woonhuis opnieuw gedeeltelijk herbouwd.


ID: 48773 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm en molenromp

Lange Dijkstraat 38, 38A (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt voorheen gekend als Hof Van Damme, met rest van molenromp en deels afgegraven molenberg van de Sint-Antioniusmolen van 1901-1902. De hoeve klimt op tot het begin van de 19de eeuw en werd volgens het kadasterarchief in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot. Toen kwam de huidige aanleg tot stand in U-vorm geopend naar het achtererf. Tweeledig bakhuis ten westen in het verlengde van de woning.


ID: 48774 | Bouwkundig element

Hoeve Hevaertshof

Lange Dijkstraat 40 (Dendermonde)
Deels aaneensluitende hoevegebouwen in U-vorm rondom rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt en centrale linde; aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur onderbroken door een toegangshek aan hoge hekpijlers met dekplaat. Stal met inscriptie: T.J. Heyvaert 1858. Minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve vergroot in 1862.


ID: 48679 | Bouwkundig element

Hoeve

Langestraat 16 (Dendermonde)
Ver achterin gelegen hoeve op L-vormig grondplan, bestaande uit een boerenwoning stallen en dwarsschuur, toegankelijk via lange oprit en ijzeren hek aan de straat. 18de-eeuws boerenwoning van acht traveeën onder zadeldak. De hoeve staat reeds afgebeeld op de Ferrariskaart van 1771-1778 en wordt volgens het kadasterarchief in 1857 verbouwd.


ID: 48680 | Bouwkundig element

Hoeve

Migrodriesstraat 17 (Dendermonde)
Voormalige 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen op het einde van de straat. Achterin gelegen hoevegebouwen ingeplant omheen een deels met gras begroeid en omhaagd en deels gekasseid erf; verharde toegang en twee bomen die de doorrit flankeren. Dubbelhuis van zeven traveeën met een traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel en gebruik van natuursteen voor de venster- en deuromlijstingen met negblokken en de als banden doorgetrokken dorpels.


ID: 48860 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Migrostraat 123 (Dendermonde)
Hoeve, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. De semigesloten hoeve omvat in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen onder rode pannen zadeldaken: ten zuidoosten de boerenwoning, ten noordoosten de dwarsschuur en ten zuidwesten de stallen die schuin ingeplant zijn aan de straat. De erftoegang is afgesloten door een breed houten ingangshek, links aan een zware, vierkante bakstenen hekpijler met piramidale bekroning. De woning klimt minstens op tot de tweede helft van de 18de eeuw en bewaart reminiscenties aan de houtbouw of resten van een oudere houten constructie.