Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.


ID: 26964 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Klosse

Grotesteenweg-Zuid 22-24 (Gent)
Zomerverblijf met omwald kasteeltje en prachtig park, vanaf de steenweg toegankelijk via een lange gekasseide beukendreef. Een brug over de wal met smeedijzeren leuningen verleent toegang tot de voortuin en het kasteeltje. Heden classicerend gebouw, naar verluidt op een zolderbalk gedateerd 1845, volgens kadastergegevens van 1847, mogelijk met behoud van een oudere kern. Alleenstaand gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale trapezoïdale uitbouw aan de voorzijde. Voorgevel van zeven traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 20369 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gustaaf Callierlaan 254 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en mansardedak met houten dakkapellen, uit eind 19de eeuw. Bak- en hardstenen voorgevel met enkelhuisopstand en eerder neoclassicistische elementen.


ID: 26767 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Silford met park

Gustaaf Carelshof 35, 35A-C (Gent)
Huidig kasteel gebouwd in 1911, oorspronkelijk gelegen midden een uitgestrekt en omwille van zijn aanleg vermaard park. Kasteel met twee bouwlagen opgetrokken van heden geschilderde bak- en natuursteen in neo-Lodewijk XVI-stijl, naar verluidt naar ontwerp van architect O. Van de Voorde. Hoofdgebouw met rechthoekige plattegrond onder mansardedak met links en rechts aanbouwsel van twee verdiepingen onder plat dak.


ID: 20370 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Gustaaf Magnelstraat 1-5 (Gent)
In zijn geheel ontworpen enkelhuizenrij met drie bouwlagen onder doorlopende kroonlijst en zadeldak, deel uitmakend van een straatwand met typische eind 19de-eeuwse burgerhuizen.. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van vier en drie traveeën verrijkt met afgevlakte bossage en imitatiebanden.


ID: 26594 | Bouwkundig element

Kasteel ter Vaert

Gérard Willemotlaan 90 (Gent)
In 1862 liet Isabella Liedts, echtgenote van Charles Libbrecht, het huidige kasteeltje bouwen op de plaats van het jachtpaviljoen van de familie Libbrecht, uit het begin van de 19de eeuw. Landhuis in neoclassiciserende stijl in boomrijke tuin. Bepleisterde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapellen.


ID: 18309 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Heernislaan 91, 91A (Gent)
Neoclassicistisch herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, volgens archiefstukken uit 1892. Lijstgevel van het enkelhuistype opgetrokken uit witte natuursteen met gebruik van contrasterende arduinen elementen. Brede en licht uitspringende poorttravee met zwaar markerend balkon.


ID: 26863 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hemelrijkstraat 113 (Gent)
Burgerhuis met heden gecementeerde neo-Lodewijk XVI-getinte voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van 1868. Dubbelhuis met verticaliserende verdiepte hoekpilasters en middenrisaliet voorzien van steektrap.


ID: 24861 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelhuis

Henegouwenstraat 2 (Gent)
Monumentaal neoclassicistisch huis uit 1880 naar ontwerp van architect Jules De Rave. Zeven traveeën brede voorgevel van hardsteen met vijf bouwlagen. Afgesnuite hoektravee met identieke opstand als middenrisaliet en gelijkaardige zijgevels van één travee.


ID: 20373 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Hertstraat 2, Muinkkaai 34 (Gent)
Dit geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van de Muinkkaai met de Guldenspoorstraat en de Hertstraat werd in 1859 ontworpen in opdracht van “aannemer van werken” Charles De Jonghe. Gezien het beroep van de bouwheer mag aangenomen worden dat De Jonghe ook zelf instond voor het ontwerp van de woningen. De in oorsprong gekoppelde woningen bestaan uit een heden samengevoegde rijwoning en hoekwoning met drie vrijstaande gevelzijden van respectievelijk vijf, drie en drie traveeën en tellen drie bouwlagen onder een afgewolfd pannen zadeldak.