Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20955 resultaten


ID: 54421 | Bouwkundig element

Deels Home Dutoit OPE, deels horecabedrijf

Kapelstraat 34 (Bredene)
Voormalig kinderhome "Home de Breedene", circa 1922 gebouwd door de "vereenigde kolenmijneigenaars" van Brussel, naar ontwerp van architect Jean-Baptiste Dewin (Brussel).


ID: 54407 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Kerkstraat 16 (Bredene)
Deels vrijstaande onderpastorie, voorheen met voortuintje en met hek. In oorsprong bur­gerhuis, tevens eerste, voorlopige locatie van de in 1886 opge­starte kloosterschool. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak uit de tweede helft van de 19de eeuw


ID: 54406 | Bouwkundig element

Neogotische pastorie

Kerkstraat 8 (Bredene)
Gelegen te midden van tuin; gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect Gustave Hoste (Tielt) ter vervanging van een oudere pastorie, een witgekalkt laag rijhuis aan de straat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen); lage rechter zijvleugel van vier traveeën onder soortgelijke bedaking.


ID: 54408 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Klemskerkestraat 79 (Bredene)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen rondom een deels verhard erf. Voormalige eigendom van de Brugse jacobinessen, teruggaand tot midden 16de eeuw en aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Lage, losse bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf met vaalt, drenkput en onverharde oprit. Ten noordwesten van het erf, langgestrekt boerenhuis met aangebouwde stal. Huisgedeelte met opkamer en met oude kern, naar verluidt volgens jaartal in opkamerbalk van 1609 zie ook jaaropschrift van tussendorpel voordeur; stal na brand heropgebouwd in 1847 en 1848 volgens jaarstenen. Ten oosten, voormalige schaapsstal van witgekalkte baksteen; mogelijk oude kern van 1700 volgens jaartal in zijgevel, met 19de-eeuws uitzicht.


ID: 54427 | Bouwkundig element

Jagershof

Koningin Astridlaan 57 (Bredene)
Voormalige hoeve mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 54409 | Bouwkundig element

Hof ter Yeste

Kwadeweg 3 (Bredene)
Lage, losse bestanddelen van baksteen onder za­del­daken rondom een bekiezeld erf met dito oprit; witbeschilderd boe­renhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met zes traveeën links + vijf traveeën onder meer twee opkamertraveeën rechts + circa negen staltraveeën onder onderbroken zadeldak. Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de- een 20ste eeuw. Ten oosten, dwarsschuur en achter het boerenhuis rosmolen.


ID: 86006 | Bouwkundig element

Hoeve Trojanenfort

Plassendalesteenweg 4 (Bredene)
Hoeve gelegen ten zuiden van de Noordede, in de omgeving van de Blauwe-Sluis; klimt op tot het einde van de 16de eeuw en is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 213916 | Bouwkundig element

Blocxhofstede

Polderstraat 30 (Bredene)
Langs de straat gelegen hoeve, afgesloten van de straat door een bakstenen muur. Schuin op de straat ingeplant 19de-eeuws woonhuis met aanpalende eind 19de- of begin 20ste-eeuwse stal, onder pannen zadeldak. Boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën. Gecementeerde gevels waarin rechthoekige muuropeningen.


ID: 54435 | Bouwkundig element

Koninklijk Werk Ibis

Prinses Elisabethlaan 1-2, 3 (Bredene)
Stichting van 1906 onder be­scherming van Prins Albert. Voormalig brouwerswoning; oorspronkelijk weeshuis. Twee bouwlagen, acht (nummer 1) en vijf traveeën (nummer 2) onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen); dakkapel­len onder afgeknot tent­dak en typerende hoge schoorstenen. Ge­ce­menteerde en licht­grijs be­schilderde lijstgevel.


ID: 54436 | Bouwkundig element

Sluiswachterswoning in eclectische stijl

Prinses Elisabethlaan 12-13, 14 (Bredene)
Samenstel uit het laatste kwart van de 19de eeuw, mogelijk voormalige sluiswachterswoningen. Vrijstaand, eclectisch complex; van links naar rechts, lage loods (nok loodrecht op straat), dubbel- en enkelhuis beide met twee bouwlagen en drie traveeën onder doorlopend zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien) met getrapte dakvensters. Bakstenen lijstgevel met lelieankers.