Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 48682 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Migrostraat 51 (Dendermonde)
Hoeve van het gesloten type, representatief voor de bouwperiode die opklimt tot de tweede helft van de 19de tot vroege 20ste eeuw. Loodrecht op de straat ingeplante boerenwoning, uitgewerkt als een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën met arduinen deuromlijsting met Toscaanse pilasters op neuten en onder kroonlijst. Bakstenen bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling omheen het binnenerf, waaronder dwarsschuur, stallen en wagenhuis.


ID: 48776 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 11 (Dendermonde)
Hoevecomplex bestaande uit twee parallel aan de straat gelegen vleugels verbonden door een lange haakse vleugel, gefaseerd tot stand gekomen in de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de straat gelegen bakstenen boerenburgerhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder kunstleien zadeldak, wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ingeplant achter voortuintje afgesloten met ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers.


ID: 48777 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 173 (Dendermonde)
Hoeve bestaand uit een aan de straat ingeplante woning met aanpalend poortgebouw, opgericht in 1884. Oude gebouwen op het achtererf vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw vervangen door de huidige bedrijfsgebouwen in L-vorm. Erf gedeeltelijk omhaagd en afgezet met dennenbomen. Moerbeiboom aan de straatkant. Erf toegankelijk via overzolderde doorrit rechts van het woonhuis.


ID: 48861 | Bouwkundig element

Hoeve

Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.


ID: 48611 | Bouwkundig element

Hoeve met kruis

Ouburg 131 (Dendermonde)
Voormalige hoeve met gesloten aanleg, gelegen in Ouburg, een grensstraat tussen Oudegem en Mespelare leidende van Dendermonde naar Aalst. Tegen de straatgevel aangebracht merkwaardig hardstenen kruis met geprofileerde drielobbige armen en figuratief uitgehouwen Christusbeeld in het midden, boven een jaartalsteen "1869" in terracotta(?).


ID: 48790 | Bouwkundig element

Pachterscamer

Oud Klooster 50 (Dendermonde)
Het achterin gelegen huis met omringende tuin naast de Dender gaat terug op een vroegere site van de abdij van Zwijveke. In verband met de oude site van het Zwijvekeklooster is er sprake van de herbouw van de Pachterdscamer in 1739. Vermoedelijk gaat de oude kern van de pachterskamer terug op een deel van de oostelijke pandvleugel van de Zwijvekeabdij naast het koor van de verdwenen kloosterkerk. In de tweede helft van de 20ste eeuw had een grondige verbouwing van de woning plaats.


ID: 48692 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Oude Brugstraat 1 (Dendermonde)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief worden in 1883 de woning, de stallen aan de noord- en de schuur aan de westzijde van het erf opgetrokken. In 1884 uitgebreid met de bouw van het koetshuis en stallen aan de zuidzijde van het erf. Bouw in 1901 van het poortgebouw aan de oostzijde van het erf, waardoor een afgesloten erf tot stand komt.


ID: 48560 | Bouwkundig element

Hoeve Baetens

Oude Molenstraat 98 (Dendermonde)
Zuidoostelijk georiënteerde langgevelhoeve in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, van acht traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak, met typische kleine uitbouw achteraan onder uitgelengd dak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint.


ID: 48681 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oudegemstraat 20 (Dendermonde)
Hoevetje met losse bestanddelen, in kern daterend uit de 19de eeuw en volgens de gegevens uit het kadasterarchief circa 1901 grondig verbouwd of heropgebouwd.


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.