Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 48507 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlassenbroek 232 (Dendermonde)
Hoeve, gelegen achter een naar verluidt in 1938 gebouwd nieuw huis nummer 232. Perceel aan de straat afgesloten door ijzeren hek met slangenmotief aan betonnen pijlers. Langgerekt bouwvolume van één bouwlaag in verankerde baksteenbouw bestaande uit een woning en later aangebouwde, aansluitende stal, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning en naar verluidt voormalig café, van vier traveeën onder zadeldak.


ID: 48508 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Drieskenshof

Vlassenbroek 234 (Dendermonde)
Langgestrekte hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In oorsprong mogelijk oudere woning van drie traveeën, met inwendige bouwsporen wijzend op een vroegere vakwerkbouw. Bouwnaden getuigend van later aangebouwde dwarsschuur van twee traveeën met aardappelkelder ten westen en verhoogde stallen ten oosten, nu geïncorporeerd bij de woning. Ten noorden van de woning, rond gemetste bakstenen waterput en heropgebouwd bakhuisje.


ID: 48502 | Bouwkundig element

Herberg Vlassenbroek

Vlassenbroek 54 (Dendermonde)
Hoeve met herberg met achterliggend erf. Voorheen alleenstaande woning volgens kadastergegevens opgericht in 1864, in 1894 uitgebreid met rechts aansluitende schuur en kleine losstaande stal op het achtererf. Ensemble van landelijke gebouwen in verankerde baksteenbouw. Aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag. Oude ronde waterput met houten deksel op achtererf.


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 48708 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrankrijkstraat 8 (Dendermonde)
Hoeve met semigesloten aanleg en dwars op de straat ingeplante boerenwoning. De hoeve wordt voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 48711 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vrankrijkstraat 83 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd in 1906 en rechts uitgebreid in 1911. In 1921 en in 1931/1939 werden er achter de woning broeikassen en grootschalige bedrijfsgebouwen opgetrokken. Voortuin op driehoekige plattegrond, aan de straatkant afgesloten door een laag, witgeschilderd ijzeren hek. Links van de woning, grote boom en oprit naar de achtergelegen bijgebouwen. Achtertuin met vrij korte, vierkante vrijstaande bakstenen fabrieksschoorsteen van het vroegere tuinbouwbedrijf.


ID: 48849 | Bouwkundig element

Hoeve Cuypershof

Wolvestraat 14 (Dendermonde)
Hoeve genaamd "Cuypershof" naar de familie die de hoeve sinds generaties bezit. In 1834 eigendom van de heer De Cuyper, met aanhorende boomgaard en tuin; vergroot in 1860. Verbouwingen in de jaren 1950.


ID: 48410 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandstraat 127 (Dendermonde)
Hoeve met uitweg naar Koebosstraat, in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Volledige ingesloten boerenwoning wordt vermoedelijk verbouwd in 1836.


ID: 48673 | Bouwkundig element

Hoeve

Zijpestraat 15 (Dendermonde)
Dorpswoning, voormalig hoevetje, in 1916 gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Van de straat verwijderde woning toegankelijk langs verhard wegeltje. Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën onder vernieuwd leien zadeldak, met verankerde bakstenen gevel verlevendigd door zwartgesinterde banden. Achterliggend natuurgebied.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.