Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 88089 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wilgenbroekstraat 74 (Oostkamp)
18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen met een dwars op de rijweg georiënteerd woonvolume en achteraan recente bijgebouwen onder meer loods. Rechtover het woonhuis ligt een stal, parallel met de straat. Omgevende haag van Hulst, Beuk en Taxus. De haagsamenstelling verwijst naar de hoge status van de hoeve.


ID: 88339 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 23 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een boerenhuis aan de straatkant met twee achtergelegen landgebouwen. Verankerde baksteenbouw onder rode pannen daken met lichte overkraging, door de dichte hagen rondom het erf moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. Eénlaags boerenhuis van vermoedelijk drie traveeën. De westgevel van de lange schuur, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, is in de 20ste eeuw herbouwd.


ID: 87640 | Bouwkundig element

Historische hoeve met losse bestanddelen

Aardemolenstraat 2 (Oostrozebeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen gelegen aan de Hoogleenbeek. De hoeve is gebouwd volgens een opperhof-neerhofstructuur met omwald opperhof. Pachthoeve van de familie de Plotho, baronnen van Ingelmunster en vanaf 1585/1598 tot 1795 dorpsheren van Oostrozebeke.


ID: 87647 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beukstraat 4 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen, staat als site (met enkel de schuur) op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Toegankelijk via een ijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Woonhuis uit het interbellum, georiënteerd ten zuiden van het deels onverhard, deels begraasd erf. Verankerde baksteenbouw boven grijsbepleisterde plint onder mansardedak (zwarte pannen) met twee dakkapellen.


ID: 87654 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentstraat 36 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een aarden oprit. De site staat al op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens het kadaster worden de oorspronkelijke boerderijgebouwen circa 1942 vervangen door de huidige. Losse bestanddelen gelegen langs een gedeeltelijk onverhard, gedeeltelijk begraasd erf. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een gecementeerde plint.


ID: 87655 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Gentstraat 42 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen, 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, staat op het primitief kadasterplan (circa 1830). Begraasd erf met ten noordwesten ervan het oude verlaten woonhuis met geïncorporeerde stal. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een grijze plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87649 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogleenstraat 1 (Oostrozebeke)
Bebouwing op deze site reeds aanwezig in het renteboek van 1642. Tevens afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1845). Gebouwen, wellicht van circa 1900, gegroepeerd rond een onverhard erf. Woonhuis in verankerde baksteen boven een grijsbepleisterde plint met links een lagere stalling ertegenaan gebouwd.


ID: 87666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogleenstraat 24 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een oude voetwegel die oorspronkelijk in een hoek omheen de hoeve tussen de Hoogleenstraat en de Molstenstraat liep. Een onverharde weg door het ruime, begraasde erf maakt nu de verbinding. Het erf is dan ook aan noord- en zuidzijde toegankelijk via hekkens, gevat in bakstenen pijlers, uitgevend op de bewaarde gedeelten van de wegel.


ID: 87667 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wilgestuk

Hoogleenstraat 38 (Oostrozebeke)
Hoeve met datum "18 / 38" boven de deur van het woonhuis. De gebouwen staan gegroepeerd rond een deels begraasd, deels onverhard erf.


ID: 87673 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ingelmunstersteenweg 2 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk vanaf de straat via een lange, geasfalteerde oprit. Deze laatste is een onderdeel van een oude voetweg die oorspronkelijk via de nu verdwenen "Wansbrugghe" tot over de Mandel liep. Gebouwen gegroepeerd rond een deels geasfalteerd, deels begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht.