Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7124 resultaten


ID: 51296 | Bouwkundig element

Langgestrekt hoevetje

Bellevuestraat 18 (Izegem)
Aan de straat gelegen hoevetje van het langgestrekte type uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 51327 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 66 (Izegem)
Monumentale villa gelegen te midden van tuin, aan de straat afgezet door haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers; zie gevelstenen in rechter zijgevel, gebouwd in 1923 in opdracht van borstelfabrikant Gheysens.


ID: 51370 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost met opgaande kastanje

Heilig Hartstraat (Izegem)
Eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak, beschaduwd door een kastanjeboom.


ID: 51411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Wallen

Kortrijksestraat 57-59 (Izegem)
Domein met landhuis van 1908, toegankelijk via lange westelijke oprit met begeleidende taxussen en boomgaard, gemarkeerd door conciërgewoning en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met lantaarns. Gelegen te midden van park met ten zuidoosten vijver.


ID: 51513 | Bouwkundig element

Hoeve

Meensesteenweg 304 (Izegem)
Aan de straat gelegen hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; lage bakstenen bestanddelen, aaneengesloten ten gevolge van uitbreidingen, L-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf dat aan de straat afgezet is door een meidoornhaag. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek.


ID: 305872 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Melkmarkt (Izegem)
Centraal op de Melkmarkt staat een opgaande bruine beuk. Deze boom is als vredesboom aangeplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De beuk is verhoogd ingeplant en afgezet door een bakstenen muurtje.


ID: 51616 | Bouwkundig element

Villa Marie-José

Prins Albertlaan 56 (Izegem)
Eigen woning van architect Charles Laloo, gebouwd in 1928 en gelegen in een omhaagde tuin met trappartij leidend naar de inkom. Markante art-decovilla van twee bouwlagen op souterrain, oorspronkelijk met heden tot venster verbouwde garage. Geometrisch uitgewerkte gevels getypeerd door de fraaie blauwe granitobepleistering.


ID: 51771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.