Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 90460 | Bouwkundig element

Begraafplaats op het Sint-Pietersveld

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (zie nummers 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


ID: 90482 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.


ID: 90563 | Bouwkundig element

Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing, klooster en school

Kruiskerkestraat 10-12 (Ruiselede)
Ensemble van de parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing Kruiskerke, voormalig klooster en school. Het klooster (nummer 10) en de school (nummer 12) werden opgericht omstreeks 1884. In 1929 werd de school uitgebreid met een bijkomend klaslokaal rechts van het klooster, nu ingericht als parochiezaal. In 1932 werd een grote kloosterkapel in een sobere neogotisiche stijl gebouwd, die in 1934 al werd uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de kapel de parochiekerk n gebeuren aanpassingen en uitbreidingen van de gebouwen, zo krijgen het klooster en de school een nieuw parement.


ID: 90575 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Ruiselede)
Georiënteerde kerk hoofdzakelijk gerealiseerd in de 17de en 18de eeuw maar met enkele muurresten uit de romaanse periode en met uitbreiding en westtoren van 1872-1874. Aan de zuidzijde met parkaanleg en oorlogsmonument van 1923. Aan noordzijde met parking en beeld van het Heilig Hart opgericht in 1937.


ID: 90610 | Bouwkundig element

Axpoele-school

Oudleikestraat 18-20 (Ruiselede)
Opgericht in 1853 op initiatief van pastoor Carolus Doom en volgens de literatuur bekostigd door de familie de Formanoir de la Cazerie. De zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Ruiselede nemen de kant- en leerschool over in 1874. Kinderen uit de wijde omgeving (Aalter, Poeke, Lotenhulle) lopen er school. Er is ook een zondagsschool, de school herbergt een kleine bibliotheek en een congregatie van Onze-Lieve-Vrouw. Het kadaster registreert in 1875 een aanzienlijke uitbreiding, dan wordt ook de achtervleugel toegevoegd. Circa 1925 wordt het gebouw verdeeld in school met woning.


ID: 90617 | Bouwkundig element

Schoolgebouw Instituut Sancta Maria

Pensionaatstraat 10 (Ruiselede)
Ontstaan als onderdeel van het gebouwencomplex van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, te samen met het kloostergebouw zelf en het R.V.T. De kloosterorde wordt opgericht in 1688 als "Verghaederinghe van Gheestelycke Dochters".


ID: 90616 | Bouwkundig element

R.V.T. Sint-Jozef

Pensionaatstraat 8 (Ruiselede)
Behoort tot het gebouwencomplex en het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, tussen Bruggestraat, Pensionaatstraat en aan beide zijden van de Eyerstraat. Omvat de kloostergebouwen, hoofdzakelijk langs de Bruggestraat, rust- en verzorgingstehuis, school en voormalige pensionaatgebouwen langs de Pensionaatstraat


ID: 90650 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Poekevoetweg (Ruiselede)
Gemeentelijke begraafplaats in gebruik genomen vanaf 1908. De verordening van 1784, uitgevaardigd door keizer Jozef II, verbood het begraven rond de kerk met de bedoeling de graven buiten de woonkernen te bannen. Een nieuwe verordening van 1804, nu van de Franse overheid, spoort ook de bevolking van Ruiselede aan een locatie te zoeken voor een nieuwe begraafplaats.


ID: 14062 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Kardinaal Cardijnstraat 33 (Rumst)
Neogotische kerk van 1881-84 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. Kerkhof aan zuidzijde met grafzerken vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw.