Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 87712 | Bouwkundig element

Hoeve 't Spittenhol

Kruisstraat 46 (Oostrozebeke)
Hoeve met losstaande bestanddelen " 'T SPITTENHOL", zie houten bord, staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Eventueel was de site omwald: in de oorspronkelijke kadastrale legger (circa 1830) is er sprake van "wal als land". Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld als twee aanpalende huizen die circa 1849 worden samengevoegd. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) beschreven als "Ferme Vanneste". De schuur met wagenhuis aan de straatkant is gedateerd "1902" in de noordelijke eindgevel.


ID: 87713 | Bouwkundig element

Hoeve De veertienhonderd

Leegstraat 109 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, zogenaamd "De veertienhonderd" naar verluidt genoemd naar de oppervlakte van een stuk land. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830). Op de Atlas der Buurtwegen (1845) ligt de hoeve langs een wegel die de Leegstraat met de Hulstestraat verbindt.


ID: 87724 | Bouwkundig element

Historische hoeve Ten Daele

Meulebekesteenweg 15 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "Ten Daele", voormalig pachtgoed van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Deze abdij krijgt in 1186 het patronaatsrecht over Oostrozebeke en is eigenaar van de dorpskom. Na de Franse Revolutie komt het goed in handen van de familie van Outryve d'Ydewalle.


ID: 87737 | Bouwkundig element

Hoeve Doelbilck

Nieuwstraat 50 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Bebouwing op deze site reeds aanwezig in 1639. De naam van het perceel staat op deze kaart weergegeven als "de goutsmedt". Ook in het renteboek van 1642 staat hier een gebouw afgebeeld. Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard erf. Woonhuis ten noorden van het erf, met 19de-eeuws uitzicht (vermoedelijk met oudere kern). Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87739 | Bouwkundig element

Goed ter Priems

Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.


ID: 87741 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Palingstraat 34 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een onverhard erf met centrale treurwilg op een grasveldje. Toegankelijk via oprit in beton. Gelegen aan de grens met Wielsbeke.


ID: 87746 | Bouwkundig element

Goet Te Beysterveldt

Papegaaistraat 85 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Op de oostelijke eindgevel van het woonhuis smeedijzeren huismerk met datum 1820. Toegankelijk aan de westkant via een lange aarden oprit afgeboord met populieren en rechts een weiland met poel. Een tweede oprit verbindt het oosten van het erf met de Dentergemstraat.


ID: 87781 | Bouwkundig element

Voldershof

Ter Priemstraat 2 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder". Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.


ID: 87791 | Bouwkundig element

Schaepshoeve

Tieltsteenweg 49 (Oostrozebeke)
Achterin en lager gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, zogenaamd Schaepshoeve. Woonhuis ten noorden van het erf met 19de-eeuws uitzicht, staat al op het primitief kadasterplan, eventueel met oudere kern. Tegen de rechterzijgevel, met vlechtingen, is een aardappelkelder met bakstenen gewelf aangebouwd.


ID: 87799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijf Eikenstraat 1 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een lange, onverharde oprit. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1845). Boerenhuis ten westen van het erf gelegen. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden van het erf bevindt zich het wagenhuis, ten zuiden het bakhuis.