Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 84602 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Goed ter Planke

Ommegangstraat 1 (Dentergem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Erftoegang via metalen hekken, bevestigd aan bakstenen pijlers, en een geasfalteerde oprit. Verankerde, bakstenen gebouwen gelegen rond een deels begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Witbeschilderde en deels witbepleisterde gevels met imitatievoegen boven een gepekte plint en onder pannen zadeldak. Ten zuiden, dwarsschuur met wagenhuis.


ID: 84604 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen in provinciaal domein De Baliekouter

Ommegangstraat 11 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, opgenomen in het provinciaal domein "De Baliekouter". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat een site met omwalling getekend, gelegen in de vallei van de Mandel. In de noordwesthoek van de site bevindt zich een boomgaard met jonge bomen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis ten westen van het erf met dwars tegen de achtergevel een aangebouwde stalling. Ten oosten, wagenhuis.


ID: 84613 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Oosthoekstraat 13 (Dentergem)
Kleine hoeve (gerenoveerd) met voorliggend grasveld en bijgebouwen achteraan in een U-vorm aangebouwd. Vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde, rode baksteenbouw boven een grijze, bepleisterde plint en onder pannen zadeldaken. Dubbelhuis, segmentboogopeningen met strekken, nieuw schrijnwerk.


ID: 84615 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosthoekstraat 16 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf met boomgaard. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis kent verschillende uitbreidingen, volgens het kadaster circa 1861, 1882, 1908 en 1944, het bakhuis (of zwingelkot) dateert van circa 1908. Achter het smeedijzeren hekken, geflankeerd door een linde en haagbeuk, ligt een aarden oprit.


ID: 84618 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosthoekstraat 32 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen langs een doodlopende aftakking van de Oosthoekstraat. Dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, op de rechterzijgevel van het woonhuis met datum "18?2". S


ID: 84619 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Kersenhof

Oosthoekstraat 35 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. De site staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis wordt volgens het kadaster vergroot circa 1902. Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers met kapelletje in de rechterpijler met beeld van Maria met Kind. Woonhuis en bijgebouwen liggen rechts van een onverharde oprit. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken.


ID: 84437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostrozebekestraat 18 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden sterk gerenoveerd en ingericht als woonhuis. De site staat beschreven in het landboek door C.P. Minne, ook op de Ferrariskaart (1770-1778) is bebouwing te zien. Langgerekt volume onder zadeldak. Voorgevel bepleisterd en lichtgeelbeschilderd, rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 84438 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Te Poorters

Oostrozebekestraat 27 (Dentergem)
Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site. Onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint. Paarden- en koeienstal.


ID: 84620 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papegaaistraat 16 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een lange grinten oprit. Opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis bevindt zich ten noorden van de oprit. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een groene plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84622 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papegaaistraat 20 (Dentergem)
Hoeve gelegen tegenaan de grens met Markegem, vlakbij de Saaisenbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met dezelfde configuratie (woonhuis en schuur) en een (nu verdwenen) poel aan de zuidwestkant.