Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 215676 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met linden

Overijsesteenweg (Tervuren)
Wegkapel geflankeerd door twee linden, in de jaren 1990 gereconstrueerd naar een 18de-eeuwse kapel met jaarsteen 1726.


ID: 42792 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Jansparochie met aanhorigheden en tuin

Pastoor Vandersandestraat 34 (Tervuren)
Vroeg 17de-eeuwse pastorie met 18de-eeuwse aanpassingen, aan de straat toegankelijk via een overluifelde toegangspoort, ten noorden de resten van het ommuurde neerhof, ten zuiden en ten oosten de ruime tuin met vijver en Lourdesgrot.


ID: 300649 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Varenberg (Tervuren)
Kapel, kadastraal geregistreerd in 1887, met verheven ligging en geflankeerd door een paardenkastanje.


ID: 300373 | Landschappelijk element

Eiken als grensbomen in Domein Asdonk

Asdonkstraat (Tessenderlo)
Voor de Asdonkhoeve staat een rij van acht imposante zomereiken. Deze markeren de grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Vermoedelijk dateren ze uit de 2de helft van de 18de eeuw, toen het domein bij de hoeve werd aangelegd. Op de kabinetskaart van de Ferraris was de provinciegrens tevens de grens van het toenmalige domein.


ID: 303097 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kleerbeek

Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.


ID: 42814 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Oudepastoriestraat 22 (Tielt-Winge)
Pastorie uit het vierde kwart van de 17de eeuw, gebouwd als dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, verbouwd in 1741; pastorie omgeven door pastorietuin van circa 75 are, met typische dualiteit: naast een vlak, bij de pastorie aansluitend gedeelte, een hellend bebost perceel met rudimentaire 'landschappelijke' aanleg (bochtig ringpad, bruine beuk); imposante taxushaag met 'poortje' gevormd door gele kornoelje.


ID: 86980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruiskapel tussen linden

Appelstraat (Tielt)
Veldkapel, gelegen op noordwestelijke hoek van het kruispunt, tussen drie lindes.


ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Brabandere met tuin

Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.


ID: 86559 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damstraat 1 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot het laatste kwart van de 18de eeuw. De huidige hoevegebouwen dateren van de 19de eeuw, zie woonhuis in zijgevel gedateerd "1843". Deels verhard erf omgeven door meidoornhaag en knotbomen, met toegang gemarkeerd door geschilderd ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Haaks op de straat ingeplant boerenhuis. Eenlagige verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak. Aan noordoostzijde van het erf, losstaande verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.