Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 40203 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw  Behoudenis der Kranken

Dreef (Meise)
Barokke kapel in bak- en zandsteen van 1707, gelegen op het einde van een dreef met aansluitend bosgebied, maar ook vlak bij de A12. De oorspronkelijke kapel van 1695 is vandaag in gebruik als sacristie.


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 305492 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Heirbaan (Meise)
Betonnen elektriciteitscabine op de hoek met de Fluxenbergweg op het kadaster geregistreerd in 1953 als 'nieuwe opbouw elektriekkabien' in eigendom van de Naamloze Maatschappij 'Usines Duché'.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 134062 | Landschappelijk element

Domein Terassel

Nieuwelaan 69-71 (Meise)
Eclectische villa uit de jaren 1890, heropgebouwd na een brand in 1914, omgeven door park in landschappelijke stijl van 3 hectare, aanvankelijk 4 hectare.


ID: 305494 | Bouwkundig element

Kapel annex elektriciteitscabine

Oppemstraat (Meise)
Op het driehoekige pleintje aan het begin van de Oppemstraat staat een merkwaardige witgeschilderde, bakstenen kapel annex elektriciteitscabine op rechthoekige plattegrond onder een geknikt zadeldak (kunstleien) op geprofileerde hoekconsoles. Ze werd kadastraal ingetekend in 1966.


ID: 200143 | Bouwkundig element

Tramstation buurtlijn Grimbergen-Meise-Londerzeel

Tramlaan 2 (Meise)
Goed bewaard voorbeeld van een (tram)station van de Buurtspoorwegen uit het einde van de 19de eeuw, dat typologisch en architectonisch sterke overeenkomsten vertoont met de kleinere treinstations op het platteland uit dezelfde periode.


ID: 36197 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Akkerstraat 11 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt vroeger met stokerij en sinds 1898 bloemisterij. In U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Oorspronkelijke boerenwoning aan de zuidoostelijke erfzijde, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw en heden deels omgevormd tot duivenhok. Ten oosten aangebouwde rechthoekige gecementeerde watertoren en met de achterkant aanpalende nieuwe woning uit eind 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak. Vroegere schuur met wagenhuis aan de straatzijde.


ID: 36198 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Autostradeweg 5 (Melle)
Eclectische kleine villa, gebouwd circa 1874, als aanhorigheid van het achterliggende - nu verdwenen - Kasteel Schaubosch. Achterin gelegen alleenstaand huis bereikbaar via het overblijvend deel van de kasteeldreef. Toegangshek naar het kasteel op het eind van de dreef: ijzeren hek met ijzeren pijlers tussen twee versierde hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. Merkwaardig L-vormig dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, in een Engels getinte neostijl, namelijk met kenmerken van de tudorstijl.