Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 135010 | Landschappelijk geheel

Rijksweldadigheidskolonie Merksplas en omgeving

Beerse (Beerse), Merksplas (Merksplas), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
De Kolonie Merksplas is een voor het Vlaams Gewest uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als ‘onvrije’ weldadigheidskolonie. In 1823 werd de ’onvrije kolonie’ van Merksplas ontgonnen op de heide. Ze bood al snel onderdak aan ongeveer 600 bedelaars. In 1893 werd begonnen met het graven van de ringgracht, om ontsnappingen tegen te gaan. Deze ringgracht is nog grotendeels bewaard. Ook van het gebouwenbestand is heel wat bewaard gebleven (kerk, gebouwen van de huidige strafinrichting, boerderijen, bedrijfsgebouwen, schoolgebouw en personeelswoningen). Ook bijzonder is het kerkhof. Kenmerkend voor het landschap van dit gebied zijn verder het rastervormig drevenpatroon en de beboste percelen afgewisseld met akkerland. Het uitgestrekte en rustige geheel is een visueel zeer aantrekkelijk compartimentlandschap. De dendrologische waarde is groot.


ID: 11768 | Bouwkundig element

Café De Jachthoorn

Antwerpseweg 1 (Beerse)
Café, gelegen op hoek met Gierleseweg recht tegenover de Bisschopslaan. Voormalige afspanning bij tramhalte buurtspoorweg.


ID: 12351 | Bouwkundig element

Hoeve Het Epelaar

Antwerpseweg 128 (Beerse)
Heden hoeve bij stoeterij Arabica; boerderij met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 11771 | Bouwkundig element

Kasteel en boerderij Diepevoort

Antwerpseweg 39-41 (Beerse)
Neogotisch kasteeltje met bijhorende boerderij, opgetrokken in 1922-1923, in opdracht van R. Emsens, die hier een uitgestrekt domein had gekocht.


ID: 11775 | Bouwkundig element

Dorpswoning en winkel in eclectische stijl

Bisschopslaan 6-8 (Beerse)
Eenheidsbebouwing met woon- en winkelhuis van twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak.


ID: 11780 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bisschopslaan 73 (Beerse)
Achterin gelegen langgestrekte hoeve van acht traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 11786 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Gasthuisstraat 25 (Beerse)
Winkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid/art deco van circa 1935.


ID: 11799 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ginnekenshoek 32-50 (Beerse)
Modelhoeve van het gesloten Brabants type met hoge inrijpoort aan zuidzijde, een grote binnenkoer met woning aan noordzijde en stallingen, schuur, schaapskooi, wagenplaatsen aan oost- en westzijde.


ID: 12358 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Hei-ende 19, 19/1 (Beerse)
Typisch Kempens woonstalhuis met woongedeelte van vier en stal van drie traveeën onder gemeenschappelijk, mank zadeldak.


ID: 12359 | Bouwkundig element

Sinte-Balbinahoeve

Hei-ende 30, 28/1 (Beerse)
Hoeve met losstaande bestanddelen met name woonstalhuis en parallel ingeplante stallingen/schob aan oostzijde, van circa 1945.