Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 84441 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint Amandstraat 1 (Dentergem)
Verbouwde hoeve met losse bestanddelen. In 1689 wordt deze site reeds vermeld. Volgens het kadaster werd het woonhuis herbouwd circa 1941. Witbeschilderd verankerd bakstenen woonhuis onder pannen zadeldak.


ID: 84384 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Statiestraat 101 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg in 1857 van de weg naar Aarsele. Bruine, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis is dwars op de straat georiënteerd. Rechts daarvan schuur met wagenhuis. Voorliggende weide met poel.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.


ID: 84445 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Liere

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 84447 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Uilke

Tieltstraat 50 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, de site staat op Ferrariskaart (1770-1778) maar met andere configuratie, zie huidig. Woonhuis volgens kadaster opgericht circa 1875 op dezelfde locatie als het vorige. Het bakhuis, volgens kadaster opgetrokken circa 1883 werd vergroot en ingericht als garage.


ID: 84389 | Bouwkundig element

Hoeve Brouwerijgoed

Tijputstraat 16 (Dentergem)
Historische hoeve, het "Brouwerijgoed". Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als site met een rechthoekige omwalling, met toegang aan de zuidkant en een boomgaard. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is de omwalling meer afgerond en heeft aan de zuidkant een inrijpoort die onmiddellijk toegang geeft tot de grote schuur en het woonhuis. Langgerekt, laag woonhuis, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een gepekte plint. Dubbelhuis van 10 traveeën.


ID: 84488 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Vaerestraat 9 (Dentergem)
Achterin gelegen site met vernieuwd woonhuis, met nog het oude woonhuis ten westen ervan. Bebouwing op deze site gaat terug tot voor het opstellen van het Primitief Kadaster (circa 1830). Het oorspronkelijke woonhuis is circa 1850 en 1864 vergroot. Roodbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen voorzien van luiken en schrijnwerk met T-vormige ramen.


ID: 84390 | Bouwkundig element

Hoeve Te Velthoens

Veldstraat 4 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen "TE VELTHOENS", zie houten bord (op de schuur) en met datum "1860" in het dak verwerkt. Het kadaster vermeldt in 1856 een afbraak van een huis, eigendom van de armendis van Dentergem, en de bouw van een nieuw pand circa 1863. Gebouwen gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 84626 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Ter Linden

Vijvestraat 47 (Dentergem)
Herenboerderij toegankelijk via een lange, dalende oprit, ligt aan de rand van het meersengebied van de Mandelvallei. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) met ongeveer dezelfde configuratie. Was circa 1830 (gegevens Primitief Kadasterplan) eigendom van de graaf van Wakken en werd toen bewoond door Jan Vanschoebeke, molenaar van de grafelijke molen op de Molenkouter. Volgens het kadaster wordt het woonhuis circa 1886 volledig herbouwd.


ID: 84629 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Volderstraat (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve van het langgeveltype, staat op de Atlas der Buurtwegen (1846). Witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, verbouwde muuropeningen.