Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 56501 | Bouwkundig element

Huize Raoul Any

Prinses Clementinaplein 24 (Oostende)
Burgerhuis zogenaamd Huize Raoul Any, eclectisch enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met een lijstgevel van gele sierbaksteen met gebruik van simili. Laag ommuurd voortuintje met hek.


ID: 56502 | Bouwkundig element

Eclectisch appartementsgebouw

Prinses Clementinaplein 26 (Oostende)
Eclectisch appartementsgebouwtje gedateerd "ANNO 1925" in cartouches onder de houten gootlijst op klossen, naar verluidt opgetrokken naar ontwerp van architect Charles Pil. Vier bouwlagen en twee brede traveeën onder mansardedak, met een gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Laag ommuurd voortuintje met hek.


ID: 56585 | Bouwkundig element

De Peperbusse

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Resterende vierkante westtoren, zogenaamd de "Peperbusse", van de in 1896 door brand vernielde oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk, een gotische hallenkerk, met opmerkelijke vagevuur- en calvariegroep aan noordgevel. Gelegen aan westzijde van het plein en de huidige Sint-Petrus- en Pauluskerk, ten oosten van de Sint-Pietersstraat en ten noorden van het Léandre Vilainplein. De toren, meer bepaald de onderbouw, kan beschouwd worden als het oudste gebouw van de stad en als enige getuige van de tijd van vóór het Beleg van Oostende in 1601-1604.


ID: 56668 | Bouwkundig element

Sandershoeve

Stenedorpstraat 1 (Oostende)
Gelegen aan het noordwestelijk einde van de dorpskom.


ID: 56679 | Bouwkundig element

Villa en bijhorende loodsen

Torhoutsesteenweg 556 (Oostende)
Villa en bijhorende loodsen uit het interbellum, met art-deco-inslag, gebouwd voor de wijnhandelaars "Vandermeulen Frères Oostende" (zie opschriften gevel en dak van loodsen). Toegang via hek tussen bakstenen pijlers op witgeschilderde basis; afzonderlijk voetgangerspoortje met hek voor voetgangers.


ID: 56636 | Bouwkundig element

Burgerhuis en aansluitend De Melkhoeve

Zandvoordedorpstraat 120-122 (Oostende)
19de-eeuws burgerhuis. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), met rechts doorgang. Links aansluitend, nummer 122 aan de hoek met de Kapittelstraat, zogenaamd "De Melkhoeve" met achterliggend erf; toegang via gietijzeren hek.


ID: 36693 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 20 (Oosterzele)
Hoeve met in U-vorm opgestelde aaneensluitende gebouwen en ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naast een aan de straat palende dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak, deels uit oud metselwerk en vier rijen luchtspleten in de zijpuntgevel. Boerenwoning, in oorsprong mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36624 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus met kerkhof

Dorp (Oosterzele)
Eerste bidplaats teruggaand tot de kersteningstijd en volgens overlevering gesticht door de Heilige Livinus. De oude kerk zou, na ineenstorting van de toren in 1723, herbouwd zijn in 1724-1726. In het tweede kwart van de 19de eeuw werd een nieuwe kerk opgericht naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard, op de plaats van de oude met behoud van de vroegere kruisingstoren in de nieuwe voorgevel; de kerk werd nu naar het westen in plaats van naar het oosten georiënteerd. Eenvoudige driebeukige hallenkerk met gedeeltelijk ingebouwde oosttoren. Grotendeels geruimde, deels ommuurde L-vormige begraafplaats.


ID: 36628 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gangulfusparochie met tuin

Dorp 55 (Oosterzele)
Pastorie, in 1851 nieuw gebouwd ten zuiden van de kerk. Voortuin met gewit ijzeren hek. en achterliggend beboomde tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak..


ID: 36797 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Dreef 23 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen eind 19de eeuw.