Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 31245 | Bouwkundig element

Hoeve

Watouseweg 4 (Poperinge)
Achterin gelegen hoeve van het langgestrekte type, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 31441 | Bouwkundig element

Industrieel complex met herenhuis

Weggevoerdenstraat 22 (Poperinge)
Voormalig industrieel complex uit de 19de eeuw, bestaande uit een herenhuis en een opslagplaats voor granen en vetten, met een achterliggende windmolen, die werd gesloopt in 1911. Een steenbakkerij bevond zich aan de overzijde van de straat.


ID: 31265 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Woestenseweg 19-21 (Poperinge)
Voormalige wagenmakerij uit de 19de eeuw bestaande uit een dubbelhuis van één bouwlaag onder zadeldak. Het Jonkershof is een recente benaming. Links, op nummer 21, bevindt zich een naar verluidt voormalige smidse in een aansluitende bouwtrant.


ID: 31387 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zevekotestraat 1 (Poperinge)
Alleenstaand dubbelhuis met een poorttravee links + vijf traveeën woongedeelte en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak met drie prettige houten dakkapellen. Jaartal 1906 in gevelsteen boven de poort. Art-nouveau-inslag.


ID: 2983 | Bouwkundig element

Burgerhuis, gedateerd 1896

Mechelbaan 424 (Putte)
Huis met neo-Vlaamse-renaissance reminiscenties, drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd dak met centraal dakvenster tussen arduinen voluten onder gebroken, driehoekig fronton met schelpvormig topstuk en datering "Anno 1896".


ID: 2985 | Bouwkundig element

Brouwerij De Wildeman

Mechelbaan 426 (Putte)
Heden restaurant zogenaamd "De Valk", naar verluidt eertijds deel van brouwerij.


ID: 3022 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek Sint Isidoor

Waversesteenweg 4 (Putte)
Industrieel complex van acht + acht traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 3031 | Bouwkundig element

Romp van Stenen molen

Zoetewei 1 (Putte)
De Stenen Molen van Putte is een midden 19de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen).


ID: 135046 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Molenbeek

Liezele, Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Het landschap van de ‘Vallei van de Molenbeek’ is een karakteristiek valleilandschap gelegen in Puurs in Klein Brabant. Dit gebied omvat een belangrijk deel van de vallei van de Molenbeek ten oosten van Liezele. Het betreft een afwisselend open en gesloten landschap met een zo goed als gave, eeuwenoude ruimtelijke structuur, met een complex van historisch permanent grasland, talrijke oude landschapselementen en een zoom van gesloten structuren met bossen en struwelen. De geomorfologische opbouw van de vallei met aangrenzende hogere gronden zorgt, samen met de sterk variërende milieuomstandigheden, voor een grote verscheidenheid aan vegetatietypes. Verder komt er verspreid in het landschap heel wat bouwkundig erfgoed voor.


ID: 135045 | Landschappelijk geheel

Hof van Coolhem en Het Moer bij Kalfort

Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands)
Het Kasteel van Kolem en de Moeren zijn gelegen in Puurs in Klein Brabant. Het hof van Kolmen, in het zuidwesten, bestaat uit een parkbos rondom een hoeve en schuur, eertijds afhankelijk van de St-Bernardsabdij van Hemiksem. Het grootste deel van het gebied wordt bedekt door het beboste Moer, één van de drie grote moerassige laagten in Klein Brabant en een voormalig turfwingebied van de abdij dat sinds de 17de eeuw wordt gekenmerkt door een dicht stelsel van grachten en met hakhout beplante dammen. Door de hydrologische geïsoleerdheid van het gebied treft men er nog zuivere milieuomstandigheden aan. Overgangen van het ene vegetatietype naar het andere en het dichte patroon van grachten en dreven, maken het tot een esthetisch aantrekkelijk geheel. Langs de zuidrand zorgt het contrast van open akkerland met achterliggend bos voor een mooi zicht.