Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 132138 | Landschappelijk element

Bruine beukendreef Kasteel ter Camere

Brusselsesteenweg, Kalverhagestraat (Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg tot aan de Kalverhagestraat is aangelegd met opgaande bruine beuken. Halverwege is de dreef onderbroken voor de aanleg van een spoorweg. De dreef is de lommerrijke toegangsweg tot het Hof Ter Camere.


ID: 36202 | Bouwkundig element

Bloemistenwoning en bijgebouwen

Brusselsesteenweg 149 (Melle)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; jaartal Anno / 1903 op gevelstenen ter hoogte van de kroonlijst. Centrale en licht uitspringende deurtravee verhoogd met een vierkante torengeleding onder een steil schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer. Haaks achter aangebouwde werkmanswoning en werkplaats onder zadeldak, en ten noorden watertoren.


ID: 36204 | Bouwkundig element

Bloemisterij

Brusselsesteenweg 157 (Melle)
De bloemisterij bewaart resten van een hoeve die minstens opklom tot de 18de eeuw . Woning van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw met kern van ouder boerenhuis. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en schaarse sporen van de vroegere gevelberaping.


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 36233 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Linden

Caritasstraat 35 (Melle)
Kasteel in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1905 door Verplancke de Diepenhede naar verluidt volgens diens eigen ontwerp. Inplanting en architecturale uitwerking met accentuerende voorgevel dusdanig opgevat dat het gebouw ondanks zijn beperkte bouwdiepte prestigieus overkomt. Gebouwd op een lichte verhevenheid aan het eind van het kasteelpark achter een U-vormige vijver en in de as van de parkingang. Breed ijzeren toegangshek tussen twee zware, gewitte vierkante hekpijlers met hardstenen sokkel en dekplaat.


ID: 36235 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pycke de ten Aerde

Caritasstraat 43-45, Heidestraat 1 (Melle)
L-vormige buitenplaats vergroot tot een rechthoekig buitenhuis naar ontwerp van architect Louis Minard, 1842 met omgevend park. Dubbelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak. Kasteelhoeve met hoog rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Koetshuis met paardenstallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, aanpassing van circa 1875 van een bestaand huis. Ommuurde moestuin met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers, beglaasde houten serre op een bakstenen voeting en ijskelder van circa 1860 onder heuvel achter de noordoostelijke kasteelgracht.


ID: 132134 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel de Bueren

Geerbosstraat, Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een beukendreef aangelegd op een verhoogd drevenperceel met drainagegrachten. Het is een ontginningsdreef die werd aangelegd in functie van de exploitatie van het Geerbos.


ID: 36247 | Bouwkundig element

Station van Melle

Gemeenteplein 2 (Melle)
Stationsgebouw opgericht aan de spoorlijn Gent-Brussel in 1837 en in 1870 vergroot tot het huidige station. Landelijk station van heden geelgeschilderde bak- en natuursteen in eclectische stijl met neoclassicistische ingrediënten. Hoofdgebouw van twee verdiepingen en vier traveeën, onder schilddak met een zijvleugel van anderhalve bouwlaag en aanvankelijk vier traveeën, verlengd tot vijf traveeën, onder een overstekend zadeldak. Gelijkaardige perron- en straatgevel.


ID: 36250 | Bouwkundig element

Watertoren

Geraardsbergsesteenweg (Melle)
Moderne watertoren, aan de spoorlijn Gent-Brussel, gebouwd in 1952 naar ontwerp van 1950 van architect Paul Felix, geselecteerd door de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Waterbedeling uit de ingezonden ontwerpen na wedstrijdopgave. Hyperstatische constructie van 53 meter hoogte. Vierkante onderbouw en uitkragende cilindrische bakstenen bovenbouw.