Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

667 resultaten


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 305872 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Melkmarkt (Izegem)
Centraal op de Melkmarkt staat een opgaande bruine beuk. Deze boom is als vredesboom aangeplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De beuk is verhoogd ingeplant en afgezet door een bakstenen muurtje.


ID: 305827 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Oude Dorpsweg (Jabbeke)
De bruine beuk is op 25 maart 1920 als vredesboom aangeplant en staat tussen het voormalig gemeentehuis en de kerk. De opgaande boom is met zijn omtrek van 350 cm, totale hoogte van 25 m en takvrije stam van 7 m beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 306185 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als herdenkingsboom

Bukenstraat (Kampenhout)
Naast de kerk van Buken staat een oorlogsmonument en een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’), beide opgericht ter nagedachtenis van de Bukense gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 134118 | Landschappelijk element

Park en moestuin van het Kasteel van Opstal

Hutstraat 18 (Kampenhout)
Kasteel gerestaureerd in neotraditionele stijl rond 1906 omgeven door domein van circa 3,5 hectare, met gedeeltelijk ommuurde moestuin en een landschappelijk park van circa 2,5 hectare aangelegd in 1908; sporen van een oude ringgracht en een symmetrische landschappelijke tuin uit het begin van de 19de eeuw.


ID: 134115 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Wouters met tuin

Stationsstraat 5 (Kampenhout)
Vrijstaand burgerhuis met koetshuis gebouwd rond 1880 omgeven door gedeeltelijk ommuurde siertuin van 39 are met landschappelijke aanleg en een nutstuin met een padenkruis.


ID: 134120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Balk

Waterstraat 53 (Kampenhout)
Gesloten hoeve op site van oude watermolen, historiserend gerestaureerd in neotraditionele stijl in het begin van de 20ste eeuw en tussen 1968-1969, rond 1905 omgeven door landschappelijk park van circa 4 hectare, met een voormalige molenvijver.


ID: 134054 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinuskerk met tuin

Gemeenteplein 3 (Kapelle-op-den-Bos)
Pastorie gebouwd rond 1639 door de norbertijnenabdij van Grimbergen als dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl, aanzienlijk uitgebreid en verhoogd in 1722-1725, omgeven door een ommuurde tuin van 46,5 are; sporen van heraanleg rond 1900; gedeeltelijk aangelegd in 1912 als openbaar 'Mariapark' met fraaie Lourdesgrot.