477 resultaten
ID: 134283 | Landschappelijk element
Koekelbronstraat 21 (Borgloon)
Kwaliteitsvolle tuinaanleg van 1989-1990 die oudere elementen van de 19de-eeuwse pastorietuin hergebruikt.
ID: 215424 | Bouwkundig element
Balleistraat (Affligem)
Bedevaartsoord met een pittoreske, op een bron gebouwde Lourdesgrot van 1885, en een circuit van 15 kapelletjes uit het interbellum.
ID: 307700 | Landschappelijk element
Kleineheidestraat (Bierbeek), Hoegaardsesteenweg (Boutersem)
Van op de Hoegaardsesteenweg loopt een gekasseide holle weg richting het plateau. De kasseiweg gaat over in een onverharde weg die de akkers doorkruist en vervolgens als tweesporenweg uitkomt in Willebringen. De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet en heeft een licht bolrond profiel. Deze Tiense baan maakte deel uit van de historische route naar Tienen via Willebringen en Kumtich en vormde een alternatief tracé voor de Hoegaardsesteenweg.
ID: 307931 | Landschappelijk element
Keulenstraat (Hoegaarden)
De Keulenstraat is een 480m lange, in Tiense kwartsiet en Gobertange verharde kasseiweg langs het kasteeldomein van Meldert. De twee kasseisoorten wisselen elkaar in stroken af.
ID: 307963 | Landschappelijk element
Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg Nerm is gekasseid met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een uitgesproken bolrond profiel, afgeboord met kasseien in Tiense kwartsiet. De kasseiweg slingert tussen weilanden en is sterk ingesneden tussen steile taluds met hakhout van esdoorn en imposante hakhoutstoven van es. De huidige kasseiweg vormt een relict van de historische verbindingsweg met het zuidelijk gelegen dorp Zétrud-Lemay.
ID: 21596 | Bouwkundig element
Tomstraat 3 (Diepenbeek)
Hoeve, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met ordonnantie: stal-woonhuis; vijf traveeën onder mank zadeldak, en aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel.
ID: 87343 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fraeysstraat 3 (Torhout)
De oorspronkelijk omwalde site met tuin gaat terug op een voormalige grafelijke verblijfplaats. Huis met 18de-eeuwse kern en voormalig koetshuis met stal. Tuin met bewaarde 19de-eeuwse kenmerken: centraal verdiept gazon, solitaire parkbomen, struikenmassieven en rondgaand aarden pad. Centraal op nieuwe plaats heropgebouwde, witgeschilderde kapel (circa 2000) met bewaarde nis. De oorspronkelijke kapel stond op de hoek van het domein en dateerde van 1867.
ID: 134266 | Landschappelijk element
Graethempoort 21 (Borgloon)
Relict van een herenboerenpark bij een alleenstaand herenhuis en dienstgebouw uit 1872, waarvan de kruinen van de overblijvende bomen de omgeving bepalen. Belangrijke bomen, verloren parkelementen.
ID: 134535 | Landschappelijk element
Koolmijnlaan 206 (Beringen)
Villapark van ongeveer 7 hectare, de voormalige tuin bij de directeurswoning van de mijn, nu gemeentelijk park, daterend uit het begin van de 20ste eeuw maar veelvuldig aangepast.
ID: 306830 | Bouwkundig element
Monnikstraat (Tremelo)
De Sint-Annakapel is één van de oudste kapellen van het dorp Baal. Ze dateert vermoedelijk minstens van de tweede helft van de 18de eeuw. Sint-Anna is de patroonheilige van de parochie Baal.