Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 1660 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Planckendael

Leuvensesteenweg 582 (Mechelen)
Heden uitgegroeid tot volwaardig dierenpark voor inheemse en exotische diersoorten, geopend in 1960.


ID: 200464 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug over de Dijle

Nekkerspoel-Borcht (Mechelen)
Brede bakstenen brug met segmentbogig gewelf, smeedijzeren leuningen op arduinen boordstenen, van circa 1900.


ID: 1504 | Bouwkundig element

Wafelijzerbrug

Ontvoeringsplein (Mechelen)
Zogenaamde "wafelijzerbrug" van 1905, gebouwd over het afleidingskanaal tussen Ontvoerings- en Hoogstratenplein.


ID: 1505 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Ontvoeringsplein (Mechelen)
Brug van drie segmentbogen bekleed met natuursteen en bakstenen keermuren met arduinen boordsteen, vanaf 1897 naar ontwerp van Weyts.


ID: 3909 | Bouwkundig element

Watermolen Volmolen

Zandpoortvest (Mechelen)
De molen is gelegen op de Dijle en werd gebouwd in 1470 a1s onderdeel van een groots geheel dat bestond uit zeven molens.


ID: 200465 | Bouwkundig element

Verhoogde spoorwegbrug over de Dijle

Zandpoortvest (Mechelen)
De bakstenen boogbrug van 1908 is een sobere constructie met segmentbogig gewelf en een eenvoudige kordonversiering aan de zijkanten.


ID: 1553 | Bouwkundig element

Geerdegemkasteel

Zemstbaan 115, 119 (Mechelen)
Grotendeels door grachten en vijver omringd park teruggaand op ouder en groter domein. Huidig, sterk vervallen kasteel en L-vormig portiersgebouw.


ID: 56051 | Bouwkundig element

Oud sluizencomplex

Sluizenkaai (Menen)
Oud sluizencomplex met stuw- en schutsluizen, daterend van 1920-21 en opgericht na het graven van de Leiebedding langs de Sluizenkaai. Van dan af konden schepen van 300 ton ongehinderd granen en vooral kolen uit Frankrijk naar de Leiestreek aanvoeren. Tegenover de sluizen lag een douanekantoor. Voor de scheepvaart was dit de grensovergang tussen België en Frankrijk. Bedieningsgebouw van twee traveeën en één bouwlaag van rode baksteen.


ID: 36587 | Bouwkundig element

Kasteel van Zink

Zink 11-13 (Merelbeke)
Kasteeldomein met ruim 1 kilometer lange oude dreef vanaf het kasteel westwaarts voerend naar de verdwenen vroegere parochiekerk aan de Torrekensstraat. Toegangspoort aan de straat met aanpalend gedeelte van de vroeger gesloten kasteelhoeve. Kasteel gebouwd tegen de zuidelijke hoek van de omgrachte site. Heden min of meer L-vormig gebouw van twee verdiepingen met verspringende bouwlagen en zadeldaken. Verbouwingswerken van circa 1900 bepalen het globaal uitzicht van kasteel in neotraditionele stijl, maar anderzijds zijn vroegere bouwfasen nog duidelijk afleesbaar waaronder een overblijfsel van een vroegere donjon of mottetoren uit de late middeleeuwen. Gerestaureerde en deels tot woning gerenoveerde vroegere kasteelhoeve, waarschijnlijk uit de 16de tot 17de eeuw.


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Meulebeke)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.