Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1664 resultaten


ID: 306840 | Bouwkundig element

Militaire constructies Duinhoek

Duinhoekstraat 66, 70-72, 76 (De Panne)
Militaire constructies uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van het gehucht Duinhoek/De Leugenaar, ten noorden/noordwesten van Adinkerke, ten zuiden van De Panne, op twee kilometer van de kustlijn verwijderd.


ID: 212733 | Bouwkundig element

Betonnen schuilplaats Repos St. Elisabeth

St.-Elisabethlaan (De Panne)
In oorsprong geallieerde betonnen schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter opnieuw wordt gebruikt en aangepast.


ID: 217053 | Bouwkundig element

Duitse bunker munitiedepot

Gaversstraat 50 (Deerlijk)
Duitse bunker, die opgericht was bij een Duits munitiedepot. Betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan, op de iets minder brede toegangspartij na.


ID: 304562 | Bouwkundig element

Bruggenhoofd Gent

Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)
Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).


ID: 308249 | Bouwkundig element

Bunker As5

Achterstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene en bestaat uit twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening.


ID: 308106 | Bouwkundig element

Bunker D1

Dr.Adriaan Martenslaan 19 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopeningen voor mitrailleur.


ID: 308346 | Bouwkundig element

Bunker C1

Emiel Clauslaan (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn aan het westelijke uiteinde van de bunkerlinie, net ten zuidoosten van het steunpunt Astene. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.


ID: 308107 | Bouwkundig element

Bunker B1

Emiel Clauslaan 105 (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 308114 | Bouwkundig element

Bunker A5

Oude Heirweg (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een waarnemingskoepel.


ID: 308115 | Bouwkundig element

Bunker A6

Oude Heirweg (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. Het betreft een bunker tegen directe doorbraak, die voorzien was op een schijnwerper, een vast opgesteld kanon van 47mm met manuele ventilator, een mitrailleur en een observatiekoepel. De bunker werd gecamoufleerd als een transformatorhuis met een ventilatietorentje op het dak waarin de observatiekoepel stak.