Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1058 resultaten


ID: 26692 | Bouwkundig element

Poort Hof te Sloten

Slotendries 3, 3A (Gent)
Gerestaureerde rechte bakstenen poortgevel uit eerste kwart 17de eeuw, afgedekt door een rij Vlaamse pannen en tussen twee lagere, rechte zijmuren grotendeels opgetrokken van 20ste-eeuwse baksteen. Enig overblijfsel van het historisch belangrijk en nog deels omwalde goed genaamd Hof te Sloten.


ID: 26633 | Bouwkundig element

Hoeve

Spanjeveerstraat 9 (Gent)
Oud hoevecomplex op motte, volgens Poppkaart eertijds dubbel omwald. Nu witgeschilderd landhuis, ten oosten in boomgaard, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak op gepikte plint. Bewaarde stallen ten zuiden en bakhuisje ten noorden.


ID: 26921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kale

Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.


ID: 26843 | Bouwkundig element

Hoeve Schuurgoed

Westveldstraat 1 (Gent)
Historische hoeve binnen walgracht met rechthoekig tracé. Vroegere boerenwoning met kern uit tweede helft van de 17de eeuw. Bewaard bakhuis naast het boerenhuis. Overige gebouwen verbouwd of volledig heropgebouwd in de periode 1982-2007.


ID: 26697 | Bouwkundig element

Hoeve Wittewalle

Wittewalle 185 (Gent)
Historische, middeleeuwse hoeve, waarschijnlijk een voormalige abdijhoeve. Vroeger omwald, heden met behouden rechte toegangsdreef eindigend bij vrij recente gemetste vierkante gele bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Woonhuis en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom het erf. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, oorspronkelijk opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 26949 | Bouwkundig element

Hoeve Dossche

Woestijnegoedlaan 14-16 (Gent)
Eertijds omwalde motte; zou deel uitgemaakt hebben van het omwalde complex gebouwen zogenaamd Vroonhof-Vroonstalle, het oude centrum van Wondelgem na de invallen van de Noormannen. Ten zuiden, fraaie woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, daterend uit de 16de eeuw. Ten noordwesten stallen en schuurvleugel in L-vorm van 1881.


ID: 135222 | Landschappelijk geheel

Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.


ID: 308849 | Archeologisch geheel

Godelievemotte

Abdijstraat 80 (Gistel)
11de-eeuwse motte waarvan de motteheuvel en de omgrachting nog zichtbaar zijn in het landschap. Het neerhof bevond zich op de plaats waar de 19de-eeuwse Abdij Ten Putte momenteel gesitueerd is.


ID: 52154 | Bouwkundig element

Hoeve

Dorpsstraat 58 (Gistel)
Beeldbepalende hoeve met witgeschilderde bestanddelen recht tegenover de kerk. In kern teruggaand tot de 18de eeuw, rechthoekig omwalde site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), omwalling deels bewaard ten noorden. Merkwaardige toegangspoort met rondboogdoorgang en ijzeren hek, als verbindingselement tussen schuur en boerenhuis.


ID: 75228 | Bouwkundig element

Charleroyhoeve

Lierbaan 16-20 (Grimbergen)
Rest van wat eens het meest prestigieuze semi-gesloten pachthof van de abdij van Grimbergen was. Gedeeltelijk omwalde gebouwen uit het derde kwart van de 17de en 18de eeuw, aangepast of vernieuwd in de 19de en 20ste eeuw.