Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 23753 | Bouwkundig element

Bedrijfscomplex met directeurswoning van macaronifabrikant Soubry

Ardooisesteenweg 110 (Roeselare)
Bedrijfscomplex met directeurswoning van macaronifabrikant Soubry. Geheel gelegen op T-vormige plattegrond met bedrijfsgebouwen rond een binnenplaats in het bouwblok Koornstraat/ Spinnersstraat. Gebouwen grosso modo uit de periode 1930-1950. Villa van 1922 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare), ten westen van de fabriek.


ID: 23767 | Bouwkundig element

Woonhuis en rijtuigmakerij

Beversesteenweg 33-41 (Roeselare)
Voormalig woonhuis en rijtuigmakerij van V. Soenen in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance- en neobarokelementen.


ID: 23770 | Bouwkundig element

Villa Sint-Georges

Beversesteenweg 78 (Roeselare)
Eclectische villa zogenaamd Villa St.-Georges van 1902 in omliggende tuin met grote treurbeuk, gebouwd in opdracht van het voormalig metaalbewerkingsbedrijf Baudoux. De villa werd in 1937 uitgebreid met een woonkamer naar ontwerp van Joseph De Bruycker. Twee haaks op elkaar staande bakstenen volumes van twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak op korbelen, met gemarkeerde getrapte puntgevel aan straatkant met neogotisch karakter.


ID: 23866 | Bouwkundig element

Directeurswoning van zoutziederij en sodafabriek

Gieterijstraat 15 (Roeselare)
Neoclassicistische directeurswoning van het vierde kwart van de 19de eeuw, horend bij de zoutziederij en sodafabriek Mostaert-Vanneste, opgericht in 1878. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met een geschilderde, bepleisterde gevel met imitatiebanden op begane grond, op arduinen plint. Toevoeging van een veranda op gietijzeren zuiltjes door E. Verhaeghe in 1906 en inkom en hal rond 1934 door Joseph De Bruycker verfraaid.


ID: 23923 | Bouwkundig element

Brouwerij De Toekomst

Hugo Verrieststraat 92, 96, 100 (Roeselare)
Voormalige Samenwerkende Maatschappij "Brouwerij De Toekomst", gesticht in 1903, na de Tweede Wereldoorlog overgenomen door wijnhandel Vandenbulcke. Aan straatzijde oorspronkelijk poort geflankeerd door twee herbergen; na de Tweede Wereldoorlog afbraak ten voordele van rechts bebouwing van 1950 naar ontwerp van Adriaan Decan en links een woning van 1964. De huidige poort komt uit op een koer met bewaarde vroeg-20ste-eeuwse brouwerijgebouwen, namelijk de vroegere woning van de bestuurder ten noordoosten en de voormalige stal ten zuidwesten.


ID: 23992 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen Vrij Technisch Instituut

Leenstraat 32 (Roeselare)
Indrukwekkend gebouwencomplex gevat tussen de Academie voor Schone Kunsten en de kantoren van Gaselwest aan de Leenstraat, en ten zuiden begrensd door de Mandel en de sportterreinen van het Klein Seminarie.


ID: 23492 | Bouwkundig element

Eclectische directeurswoning

Noordstraat 212 (Roeselare)
Voormalig woonhuis van V. Hostens, eigenaar van de vroegere maalderij aan de overkant van de straat en gebouwd in 1909, vermoedelijk naar ontwerp van architect Poireaux. Eclectische lijstgevel van witte sierbaksteen met decoratief gebruik van grijze steen. Neoclassicistische opstand met alternerende vensterrisalieten. Tot de vermengde neorenaissance-ornamenten horen voornamelijk de verdiepte rondboogdeuromlijsting op Korinthische colonnetten, de boogvelden met putti en de hoge bekronende boogfries; gesculpteerde sluitstenen.


ID: 23608 | Bouwkundig element

Directeurswoning jutespinnerij M. Carlier

Sint-Hubrechtsstraat 51 (Roeselare)
Statige eind 19de-eeuwse herenwoning van de eigenaars van de voormalige jutespinnerij M. Carlier (zie Veldstraat).


ID: 23361 | Bouwkundig element

Herenhuis met opslagplaatsen

Sint-Petrus en Paulusstraat 59-61, 57A (Roeselare)
Dieper gelegen vrijstaand herenhuis met voortuin, geflankeerd door opslagplaatsen; aan de straat afgezet door gietijzeren hekwerk op arduinen plint. Neoclassicistisch getint dubbelhuis van circa 1880; vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak; drie dakkapellen met driehoekig fronton. Links en rechts, twee magazijnen met werkplaats in aansluitende bouwstijl. Linker magazijn heropgebouwd in 1946, naar ontwerp van A. Decan.


ID: 23623 | Bouwkundig element

Directeurswoning van likeurstokerij Rodenbach

Spanjestraat 196 (Roeselare)
Vermeldenswaardig 19de-eeuws dubbelhuis -voormalige directeurswoning- van drie + negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met klokkentorentje.