1406 resultaten
ID: 26279 | Bouwkundig element
Beekstraat 40 (Gent)
Het Groot Pachthof werd op een figuratieve kaart van de goederen van de kartuizers opgemeten door J. de Deken, in 1747. Oude hoevegebouwen gelegen aan een landweg aan de Ringvaart, daterend uit de 18de eeuw; voorheen volledig omwald. Afzonderlijk staand boerenhuis van zes traveeën met geschilderde gevels op gepikte plint, afgedekt met zadeldak. Ten westen van het erf, twee loodrecht op elkaar staande stallen, waarvan de oudste met hondenkop boven de deur. Ervoor grote mestvaalt en vijvertje. Verderop paalschuur.
ID: 26284 | Bouwkundig element
Blauwpoortstraat 4 (Gent)
Reeds vermeld in landboek van 1604. Omvangrijk ensemble van wit- en roodgeschilderde hoevegebouwen. Rood geverfde stallen ten oosten en westen van het erf met voor de oostelijke stallen grote mestvaalt onder beuk. Vermoedelijk eveneens in kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Achter het boerenhuis, witgeschilderd bakhuisje met puntgeveltjes voorzien van aandaken met vlechtingen, in de voorgevel korfboogdeurtje en luchtgaten.
ID: 26291 | Bouwkundig element
Bosstraat 43 (Gent)
Hoeve eertijds behorend aan de heerlijkheid van de abdij van Drongen met ten noorden van het erf zeer brede schuur met zadeldak en voor het nieuwe woonhuis overdekte mestvaalt onder schilddak, beide uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 26211 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat. Bebost tuinperceel aansluitend bij de beekvallei ten zuiden.
ID: 26330 | Bouwkundig element
Gavergrachtstraat 21 (Gent)
Boomgaard met twee ongelijke obeliskvormige hekpijlers en brede oprit naar hoevegebouwen. Boerenhuis met thans gecementeerde gevel van vijf traveeën, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.
ID: 19513 | Bouwkundig element
Gillis Coppinssteeg, Sleepstraat 79 (Gent)
Gebouwen van de in 1876 gestichte stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie. De vroegere hoofdgevel behoorde bij een vroegere mouteest van 1876, drie bouwlagen hoog en met een bakstenen voorgevel gescheiden door lisenen en onder de gootlijst verbonden door een bogenfries. Ten westen ervan graanmagazijnen met industriële gevel palend aan de Gillis Coppinssteeg. Vijf bouwlagen hoog met kleine getoogde openingen en zware verankering, onder drie aanleunende zadeldaken. In 1884 werd de mouterij in de Gillis Coppinssteeg voorzien van een exacte kopie van de hoofdgevel uit 1876.
ID: 83653 | Bouwkundig element
Kartuizerlaan (Gent)
Voormalige brouwerij-mouterij gelegen aan weerszijden van een gekasseide doorgang, vroeger behorend bij het woonhuis der brouwer in de Sleepstraat (nummer 69-71). De brouwerij bestond in essentie reeds tijdens eerste kwart negentiende eeuw, doch werd vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw uitgebreid en omgevormd tot stoombrouwerij.
ID: 26357 | Bouwkundig element
Keuzekouter 19 (Gent)
Eertijds afhankelijk van de kartuizers, reeds vermeld in het Wezenboeck van 1371. Omwalde hoeve toegankelijk langs vierkante bakstenen hekpijlers en omvattende: een gaaf bewaarde boerenwoning uit het eerste kwart van de 18de eeuw, met in het verlengde linker stal en rechter zijaanbouwsel, dwarsschuur ten zuiden, een ruime schuur en stalvleugel op de westzijde en tot slot nog een klein dienstgebouwtje aan de mestvaalt midden het erf.
ID: 26238 | Bouwkundig element
Lindestraat 65 (Gent)
Gedeeltelijk gesloopte boerenwoning, met oude kern die mogelijk opklimt tot de 16de eeuw. Verankerde, deels gecementeerde en deels bepleisterde baksteenbouw onder zadeldak, aanvankelijk van zeven traveeën.
ID: 26391 | Bouwkundig element
Noordhoutstraat 127 (Gent)
Eén van de fraaiste hoeven van de straat en zelfs van de gemeente met een zeer oude geschiedenis. Zou een overblijfsel zijn van de heerlijkheid Noordhout ook zogenaamd het Kethulse, naar de familie de la Kethule, vermoedelijk in kern opklimmend tot de 13de of 14de eeuw. Ruime boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen aandaken met muurvlechtingen, daterend uit de 18de eeuw.