Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

419 resultaten


ID: 14899 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin

Pastorijstraat 7 (Sint-Gillis-Waas)
De bakstenen pastorie met tuin uit de 19de eeuw is gelegen op een omwalde site die vermoedelijk teruggaat tot de 16de eeuw. De grachten rondom de pastorie zijn nog intact en worden gemarkeerd door bomenrijen. Het pand bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Langs beide zijden werden aanbouwsels opgetrokken van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Net buiten de wal werd in 1884 een neogotische kapel van één travee breed en drie traveeën diep opgetrokken.


ID: 132041 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Onze-Lieve-Vrouwkapel

Berkelei (Sint-Katelijne-Waver)
De zuidwest-noordoost lopende toegangsdreef van gekandelaarde zomerlindes naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel vertrekt van de Berkelei en loopt hier evenwijdig mee. Dendrochronologisch onderzoek in 2013 heeft uitgemaakt dat het kapeldreefje werd geplant in het laatste decennium van de 19de eeuw (na 1888).


ID: 300125 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlindes Borgersteinhoeve

Hoeveweg 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Twee gekandelaarde zomerlindes aan de toegang van de Borgersteinhoeve. De twee bomen flankeren de toegangsbrug over de omwalling van de site Borgerstein. De bomen werden aangeplant als welkomstbomen waarvan men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 88470 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkplein zonder nummer. voor de kerk. Het is een Hollandse linde (Tilia x europaea) met een omtrek van 195 cm gemeten op een hoogte van 1.50 m.


ID: 131398 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom Sint-Margriete

Kerkplein (Sint-Laureins)
In 1920 werd op het kerkplein voor de pastorie een gekandelaarde linde geplant als vredesboom. Naar verluid werd de boom recent vervangen door een jong exemplaar.


ID: 58294 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve met herberg De Appel

Zonnehoek 1 (Sint-Laureins)
Hoevetje met voormalige herberg, gebouwd in 1852. Langgestrekte hoeve met woonhuis van drie en twee traveeën. Voor het huis staan drie linden. Links aangebouwde bakstenen schuur van vier traveeën met in het dak hoger opgetrokken rechthoekige inrijpoort.


ID: 9552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilige Kruisverheffingparochie

Klein Zottegem 9 (Sint-Lievens-Houtem)
Pastorie met ommuurd voortuintje met gekandelaarde linde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Volgens de gevelsteen in de achtergevel gebouwd in 1780. Het pand werd aangepast en verhoogd in 1904. De beraapte baksteenbouw rust op een arduinen plint. Aan de linkerkant, fraaie druivenserre met stookkamer.


ID: 131407 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij Sint-Reinildiskapel

Oordegemstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Twee gekandelaarde linden flankeren de inmiddels herbouwde Sint-Reinildiskapel.


ID: 9541 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel met linden

Wettersesteenweg (Sint-Lievens-Houtem)
Rechthoekige kapel uit 1736 met driezijdige sluiting, geflankeerd door drie gekandelaarde lindebomen. Gecementeerde en beraapte baksteenbouw op natuurstenen plint, onder zadeldak, met traditionele korfboogdeur in geschilderde omlijsting van zandsteen op imposten, met volutesleutel en korte gebogen druiplijst.


ID: 131402 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde kapellinden

Wettersesteenweg (Sint-Lievens-Houtem)
Drie gekandelaarde kapellinden bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel, langs de Wettersesteenweg te Bavegem.