Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

739 resultaten


ID: 46578 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Catharina

Vrijheid 153 (Hoogstraten)
Georiënteerde kruisbasiliek ingeplant ten oosten van de Vrijheid; in 1525-1546 opgetrokken in Kempense hooggotiek, doch grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 43791 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkplein 2 (Horebeke)
Parochiekerk ingeplant midden een ovaalvormig kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur. De huidige classicistische kerk dateert van 1789-1790.


ID: 43804 | Bouwkundig element

Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868. Het omringend kerkhof is aan twee zijden omheind met bakstenen muren met ezelsrug. De oudste graftekens op het kerkhof worden voornamelijk gekenmerkt door rechtopstaande stèles.


ID: 74196 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kornelis met kerkhof

Sint-Kornelisplein (Horebeke)
Oorspronkelijk romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, volledige heropbouw van het schip met nieuwe westgevel en -toren in 1751-54 naar ontwerp van architect Jan Baptist Simoens, aansluitend op het behouden koor van 1724-26. Pseudo-basilicale kerk met driebeukig schip van vier traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, koor van twee traveeën en driezijdige sluiting, geflankeerd ten zuiden door sacristie en ten noorden door berging-stookplaats. Omringend kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur van 1780-81, ten westen met geblokte arduinen hekpijlers.


ID: 80558 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48 (Houthalen-Helchteren)
In 1938-39, na afbraak van het classicistische driebeukige eind 18de-eeuws schip, bouw van de nieuwe kerk naar ontwerp van architect J. Deré tussen de laatgotische toren en het gotische koor.


ID: 80543 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kleine Heresteeg (Houthalen-Helchteren)
Wat hogerop ten opzichte van de straten gelegen, door een ommuurd kerkhof omgeven, georiënteerd bedehuis.


ID: 80625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


ID: 79398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Markt (Houthulst)
Wederopbouwkerk gelegen in omringend, trapeziumvormig kerkhof met beukenhaag, bewaarde grafmonumenten vanaf de jaren 1920, enkele oorlogsdoden en een eenvormig perk voor de oud-strijders, tevens enkele graven van het Gemenebest (Tweede Wereldoorlog).


ID: 79401 | Bouwkundig element

Oud kerkhof

Markt (Houthulst)
'Oud kerkhof' als restant van de vooroorlogse inplanting van de Sint-Jan Baptistkerk. Enkele bewaarde arduinen grafmonumenten van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 79488 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskerk met kerkhof

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Parochiekerk heropgebouwd in de jaren 1920 in een neogotische stijl als interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Ontwerp van architect René Cauwe en uitvoering door de West-Vlaamse heropbouwmaatschappij. Bewaard omhaagd kerkhof met arduinen grafzerken, één ijzeren kruis en een heldenhuldezerk voor E.H. Camiel Duron.