Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

379 resultaten


ID: 15133 | Bouwkundig element

Hoekpand  naar ontwerp van H. Faems

Plezantstraat 2 (Sint-Niklaas)
Woonhuis en atelier met drie bouwlagen en afgesnuit zadeldak.


ID: 23069 | Bouwkundig element

Hoeve De Nieuwe Pipel

Brustem-Dorp 154 (Sint-Truiden)
Hoeve met losse bestanddelen op L-vormige plattegrond, gelegen bij de Sint-Antoniuskapel. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 200382 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Brustem

Brustem-Dorp 24-28 (Sint-Truiden)
Neo-Vlaams Renaissance kasteel met kasteelpark in landschappelijke stijl, naar ontwerp van Josse Schadde uit 1879. Bij het kasteel horen dienstgebouwen, mede naar ontwerp van Saintenoy.


ID: 72182 | Bouwkundig element

Rubberfabriek Le Gommage Anglais

Ijzeren Bareel 14-16 (Spiere-Helkijn)
Voormalige rubberfabriek "Le Gommage Anglais" (nu gomtex), opgericht in 1928 door Dubrule en Fatus. De fabriek was de eerste rubberfabriek in België. Daarvoor was de Belgische markt afhankelijk van het buitenland. Gebouwencomplex daterend van circa 1928 bestaande uit woonhuis en fabrieksgebouwen gegroepeerd rondom binnenplaats. Toegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ertussen ijzeren hek. Links en rechts muurtje met deur. Links van de poort elektriciteitskabine.


ID: 51117 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkplaats

Roeselarestraat 109 (Staden)
Laag huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en rechts verbouwde poorttravee onder zadeldak, met schijnvoegen gecementeerd parement. Achtergelegen vijfbeukig bedrijfsgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 15458 | Bouwkundig element

Afspanning Den Arker

Dorpsstraat 2, Kerkstraat 1 (Stekene)
Afspanning uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorheen tevens riem-, zadel-, gareel- en schoenmakerij.


ID: 89997 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Bekaertsdreef 5-9 (Tielt)
Ensemble van drie werkmanshuisjes gelegen langs het haakse wegeltje aan de zuidwestzijde van de straat, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). De drie huisjes met bijgebouwtje ten zuidwesten en bakhuis ten zuiden zijn in die periode eigendom van ridder Pieter Clemmen uit Gent.


ID: 86570 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deken Darraslaan 40 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1931 in de wijk "Leiaardsboom" met vermoedelijk bewaarde 19de-eeuwse kern zie reeds aanwezige bebouwing op het primitief kadasterplan (circa 1830). Bouwheer is Edmond Minne, timmerman uit Tielt, die tevens een achterliggend werkhuis laat optrekken. Eenlaagswoning met hoge onderbouw (kelderverdieping) van vier traveeën onder zadeldak. Gecementeerde, geschilderde en van schijnvoegen voorziene lijstgevel. Doorlopende gekartelde fries. Fraai bewaard houtwerk van schuiframen met gebogen tussendorpel en hoge bovenlichten.


ID: 86599 | Bouwkundig element

Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Feestewegel 15 (Tielt)
Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat.


ID: 87024 | Bouwkundig element

Burgerhuis het achterliggende werkplaats

Hogenhovestraat 78 (Tielt)
Interbellumwoning met achterliggend atelier, volgens kadaster als één van de eerste huizen ten noordwesten van het station opgericht in 1932, in opdracht van "plafonneerder" Achiel Van Wassenhove. Halfopen woonhuis van twee bouwlagen op L-vormig grondplan in rode baksteen onder zadeldaken.