Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 86447 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Sint-Jozefsweg 15 (Deerlijk)
Niet georiënteerd modern bedehuis gebouwd circa 1960 naar ontwerp van architect Jerôme Haerinck. Ten oosten parking. Baksteenbouw op rechthoekig grondplan; plat dak.


ID: 135245 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Sint-Martens-Leerne en omgeving

Sint-Martens-Leerne (Deinze), Drongen (Gent)
Centraal in dit gebied ligt het kasteeldomein van Crombrugghe in een bosrijk park. Het kasteel heeft een U-vormige plattegrond, een ommuurde moestuin en een dubbele eiken- en beukendreef. Rondom het kasteel liggen vele oude hoevetjes met witgekalkte bakstenen gevels en een omhaagd erf. Ten zuidoosten van het kasteeldomein ligt een kouter, de andere zijden zijn door bulken begrensd. Ten noorden van het domein ligt Noordhout, een gehucht in het bulkengebied. Het landschap is er meer gesloten door het voorkomen van knotwilgen langs de percelen en populieren langs de wegen. De structuur van de agrarische nederzetting, de Noordhoutse teerling, is nog herkenbaar in het landschap.


ID: 38197 | Bouwkundig element

Bandweverij N.V. Ets. Marcel Liebaert

Gentsesteenweg 47 (Deinze)
Bandweverij zogenaamd "N.V. Ets. Marcel Liebaert" Bedrijf van elastische band (bretellen en kousenbanden) in 1887 gesticht door Marcel Liebaert in de Stationsstraat.


ID: 38000 | Bouwkundig element

Sint-Hendrikscollege

Guido Gezellelaan 105 (Deinze)
Sinds 1865 op huidige plaats, eerst in 18de-eeuws herenhuis van stokerij Delaey bij de Leie, verbouwd tot kostschool en geïncorporeerd als centraal deel van de nieuwe neogotisch getinte bakstenen schoolgebouwen in U-vorm, heden nog de zogenaamde oude gebouwen met ingebouwde kapel, gewijd in 1867. Talrijke uitbreidingen in loop van de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 35225 | Bouwkundig element

Klooster en rustoord van Heilige Petrus

Hansbekedorp 30, 30A (Deinze)
Gebouwd in 1848 in opdracht van Jean Baptiste van de Woestyne d'Hansbeke en naar ontwerp van Ceukelaere, voor de verzorging van bejaarde mannen en vrouwen, wezen en zieken onder leiding van de zusters franciscanessen van Crombeen. Midden 19de eeuw bouw van een klooster ten oosten en oprichting van een kantwerkschool. Kapel vernieuwd in 1884 door F. Borluut-Kervyn. Complex met gebouwen in U-vorm rondom binnenplaats.


ID: 38278 | Bouwkundig element

Klooster en school

Heerdweg 13A (Deinze)
Klooster en school der zusters franciscanessen, hier gesticht in 1876 vanuit de congregatie van Sleidinge. Oprichting van neogotische gebouwen op grond geschonken door de kinderen Van den Berghe met onder meer ziekenzaal, hoeve en washuis.


ID: 38003 | Bouwkundig element

Sint-Blasiushospitaal en kapel

Kaaistraat 9-11, 23 (Deinze)
Klooster en school, gesticht in 1816 in het Sint-Blasiushospitaal. Gebouwen op vierkante plattegrond, met ruime binnentuin. Heden voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse bakstenen gebouwen met twee bouwlagen onder zadeldak Eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, onder leien zadeldak met achthoekige torentje onder klokdak, daterend van 1662 en uitbreiding van 1909, laatstgenoemde naar ontwerp van priester-architect P.C.M. Van Loo.


ID: 38027 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusinstituut

Kattestraat 22, Meulenstraat 24, Peter Benoitlaan 40 (Deinze)
Kloostergebouw van 1837, oorspronkelijk vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met eenvoudige rechthoekige vensters en gemarkeerd middenrisaliet. In 1848 bouw van de kapel links en kostschool rechts van 1852. Verdere uitbreidingen. Huidig gebouwenbestand gelegen binnen de driehoek Meulenstraat - Kattestraat en Peter Benoitlaan met voornamelijk vleugels aan de Meulen- en Kattestraat en begrenzende hoge bakstenen muur aan de Peter Benoitlaan.


ID: 38209 | Bouwkundig element

Rusthuis Gesticht van de Heilige Jozef

Kortrijksesteenweg 61 (Deinze)
Instelling voor valide en semi-valide bejaarden. Opgericht in de Ommegangstraat en vermoedelijk circa 1907 overgebracht naar de Kortrijksesteenweg, later verder uitgebreid.


ID: 35103 | Bouwkundig element

Paterije bij het penitentenklooster

Langemunt 13 (Deinze)
Achterin de voortuin met een witgeschilderde ijzeren afsluiting en hek uit de tweede helft van de 19de eeuw, ligt een bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Vermoedelijk is dit de vroegere, aangepaste paterij uit de tweede helft van de 17de eeuw. Lijstgevels met verschillende bouwlijnhoogte van vier en twee traveeën.