Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 78085 | Bouwkundig element

Vredegerecht van Diksmuide

Koning Albertstraat 10 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog was het vredegerecht ondergebracht in het Stadhuis. Na de oorlog aankoop van twee percelen (1925) gelegen aan de Koning Albertstraat en aan de Grote Markt, waarop respectievelijk het "Huis Pieters" en "'t Groot Sint-Joorishof" (enkel het deel naar de Koning Albertstraat wordt aangekocht) waren opgetrokken.


ID: 78370 | Bouwkundig element

Postgebouw

Lekedorpstraat 19 (Diksmuide)
Voormalig postgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Roodgeschilderd parement. Gebruik van gecementeerde sluit- en hoekstenen voor de korfboogvormige muuropeningen. Gootlijst op klossen. Vernieuwd houtwerk en gesupprimeerd dakvenster met trapgeveltje.


ID: 78383 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Leke

Lekedorpstraat 70 (Diksmuide)
Voormalig gemeentehuis van 1923 naar ontwerp van architect G. De Backere (Gistel). Uitkragende bovenbouw met trapgevel op korfboogfries.


ID: 78421 | Bouwkundig element

Café 't Gemeentehuis

Lostraat 1 (Diksmuide)
Nieuwkapelle had geen gemeentehuis, de gemeenteraadsvergaderingen werden gehouden in een herberg. Hoekpand heropgebouwd in de jaren 1920. Rechter traveeën bekroond met trapgevel met jaarsteen "1922" en overhoeks fiaal.


ID: 78500 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne van 1923

Schoorbakkestraat 23-25 (Diksmuide)
Voormalige rijkswachtkazerne van 1923, tot 1969 in gebruik, nu louter in gebruik als woningen. Twee losstaande lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels, tuinwijkidioom zie ligging in deels ommuurde tuintjes met bewaarde roodgeschilderde pomp. Opgebouwd uit verankerde betonblokken met uitgewerkte plint, deels beschilderd en deels gecementeerd.


ID: 78322 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Visserstraat 2 (Diksmuide)
De gemeenteschool werd vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht. De school met onderwijzerswoning werd in 1898 door twee zusters annunciaten uit Veurne overgenomen, een gedeelte van de school werd ook als gemeentehuis gebruikt. Ze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en in 1919-1923 heropgebouwd naar het model van de vooroorlogse gemeenteschool, dit naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge).


ID: 78586 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vladslo

Vladsloplein 10 (Diksmuide)
Bij de wederopbouw wordt in 1922-1925 een gemeentehuis gebouwd naar ontwerp van architect L. Derré, als blikvanger op het Vladsloplein. In 2001 werd dit centrum uitgebreid met een aansluitende nieuwbouw van twee bouwlagen in hedendaagse stijl met prominent gebruik van beton en glas, dit naar ontwerp van architect Wim Depuydt.


ID: 78615 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Woumen

Woumenweg 244 (Diksmuide)
Voormalig gemeentehuis van 1922, zie datumsteen, naar ontwerp van architect René Cauwe (Brugge). Verankerde gele baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder leien zadeldak. Links, lagere travee onder dito zadeldak. Typerende wederopbouwkenmerken.


ID: 78336 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Lampernisse

Zannekinstraat 19 (Diksmuide)
Voormalig gemeentehuis (tot circa 1970). Gebouwd met toelage van de Dienst der Verwoeste Gewesten en in 1925 in gebruik genomen. Voor de Eerste Wereldoorlog had Lampernisse geen gemeentehuis, de gemeenteraad vond plaats in herbergen en gedurende een bepaalde periode in een gemeentezaal in de school. Laag geelbakstenen hoekhuis waarvan de smalle zijgevel uitgewerkt is als trapgevel.


ID: 38971 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en schoolhuis Groot-Bijgaarden

Bijgaardenplein 1-2 (Dilbeek)
Voormalige gemeentehuis of Pampoelhuis, heropgebouwd in de jaren 1930 en het schoolhuis, heropgebouwd in de jaren 1950, beide verbonden door een poortgebouw in gerecupereerde bouwmaterialen en een achterliggend schoolgebouw.