Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 20842 | Bouwkundig element

Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.


ID: 26396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij-pastorie Sint-Gerulfparochie met tuin

Oude-Abdijstraat 56 (Gent)
Classicistische pastorie opgetrokken in opdracht van de Abdij van Drongen in 1773. Het is een representatief voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw die haar volledige configuratie inclusief tuin, ommuring met kapel en koetshuis heeft bewaard.


ID: 19663 | Bouwkundig element

Sint-Antoniusgesticht

Sint-Antoniuskaai 9, 9A-H (Gent)
Achterin gelegen hoofdgebouw, het voormalige gildehuis, van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Voorgevel in classicerende barokstijl, gedateerd 1645 op cartouchevormige gevelsteen. Het complex omvat eveneens de Kapel Sint-Vincentius van Padua, opgetrokken in 1821, het voormalig oratorium van de zusters en verschillende bijgebouwen.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 19843 | Bouwkundig element

Hoekcomplex De Roos

Sluizekenkaai 1 (Gent)
Hoekhuis met aanbouwen rechts. Heden breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit tweede helft 16de eeuw - eerste helft 17de eeuw.


ID: 8758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blondel de Beauregard

Edingseweg 440A-C (Geraardsbergen)
Uitgestrekt domein met hoge bakstenen ommuring met hekken tussen pijlers met Toscaanse pilasters, die de straat aflijnen. Gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Zuidelijke inrijpoort met zijvleugels gelegen op de hoek, en kasteel met centrale toegangstoren ertegenover, oranjerie ten westen, paardenstal ten oosten en grote noordelijke visvijver.


ID: 8670 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Onkerzele

Onkerzelestraat 2, Zonnebloemstraat 40 (Geraardsbergen)
Landhuis gelegen in een prachtig park, ingeplant op een helling, 1865 gedateerd op de sleutel van de hoofddeuromlijsting. Gebouw en ensemble hebben grosso modo een allure van Franse barok van de 17de eeuw; de vormen, verhoudingen en materialen zijn echter naar 19de-eeuwse smaak aangepast. Het domein is toegankelijk langs een hek, geflankeerd door twee achtzijdige poortgebouwtjes onder piramidale bedaking (leien). Paardenstallen en andere dienstgebouwen vormen een aaneengesloten geheel, rondom een deels gekasseide, deels aarden binnenkoer met centrale pijler en siervaas. Park in landschappelijke stijl, gegolfd terrein, vijver en schermeffect van de beplanting.


ID: 21679 | Bouwkundig element

Watermolen, Molen van Muizen

Kruisstraat (Gingelom)
Watermolen aan een aftakking van de Cicindriabeek, thans buiten gebruik. L-vormig complex van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 83767 | Bouwkundig element

Hoeve Stepshoeve

Stepsstraat 9 (Gingelom)
Gesloten hoeve met behouden kern uit de eerste helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de binnenplaats.


ID: 21680 | Bouwkundig element

Kloosterhoeve

Truilingenstraat 17 (Gingelom)
Voormalige kloosterhoeve, tijdens de Franse bezetting onteigend en verkocht. Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met geplaveide binnenplaats met onregelmatige vorm, en poortgebouw aan de straat.