Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 300050 | Landschappelijk element

Opgaande wintereik in stadstuin

Beauduinstraat 41 (Tienen)
Centraal in de tuin van een 18de-eeuwse woning, staat een imposante wintereik met een mooi ontwikkelde kruin. De omtrek van meer dan 3 m laat een oudere leeftijd vermoeden dan deze boom in werkelijkheid heeft. Uit jaarringenonderzoek blijkt immers dat de boom 'pas' aangeplant werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij werd waarschijnlijk aangeplant door de familie Springer, een notarissengeslacht die toen deze woning bezat. Vermoedelijk zijn de vruchtbare leembodem en de vrijstaande ligging van de boom in de tuin de oorzaak voor de snelle (dikte)groei van deze boom.


ID: 300052 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in stadstuin

Beauduinstraat 41 (Tienen)
Aan de straatzijde van een ommuurde tuin bij een 18de-eeuwse woning, staat een mooie bruine beuk. Uit jaarringenonderzoek blijkt dat deze boom begon te groeien vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij werd waarschijnlijk aangeplant door de familie Springer, een notarissengeslacht die toen deze woning bezat. Vermoedelijk zijn de vruchtbare leembodem en de vrijstaande ligging van de boom in de tuin de oorzaak voor de snelle (dikte)groei van deze boom.


ID: 132688 | Landschappelijk element

Wilde wingerd Onze-Lieve-Vrouwecollege

Broekstraat 31 (Tienen)
Een enorm groot ontwikkelde wilde wingerd bezet de volledige baksteengevel op de speelplaats van het Onze-Lieve-Vrouwecollege en is er geleid rond het Mariabeeld en rond de ramen in de gevel. De wingerd heeft een stamomtrek van 101 cm op 150 cm boven het maaiveld. De gevel die door de klimplant wordt bezet heeft een hoogte van 13 meter en een lengte van 30 meter. Er zijn ook nog twee recentere aanplantingen met wingerd uitgevoerd en deze hebben respectievelijk een stamomtrek van 50 en 40 cm. Mogelijks is deze wilde wingerd één van de zwaarste exemplaren in België.


ID: 302918 | Landschappelijk element

Japanse notenboom in tuin Augustijnenklooster

Danebroekstraat (Tienen)
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het voormalige, in 1615 gestichte augustijnenklooster en behoort waarschijnlijk tot de kloostertuinbeplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 302917 | Landschappelijk element

Japanse notenboom in het stadspark

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich ten zuidoosten van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark. Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie.


ID: 307542 | Landschappelijk element

Tulpenboom in het stadspark

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
Het Tiense stadspark groeide uit de 'Horta Thenensis', een botanische tuin aangelegd door de toenmalige eigenaar Léon-Pierre-Charles Van den Bossche. Nog een aantal bomen, waaronder deze imposante Tulpenboom, dateren van de oorspronkelijke aanleg aan het einde van de 19de eeuw.


ID: 307201 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellindes

Engelbeekstraat zonder nummer (Tienen)
Bij de splitsing van de Begijnenstraat met de Engelbeekstraat staat op een eilandje midden in de weg een kleine kapel. De kapel is toegankelijk via een betegeld paadje en wordt geflankeerd door twee opgaande lindes. De bomen bieden schaduw voor de bezoekers van de kapel waar bij de jaarlijkse Sint-Jorisprocessie voor het eerst de zegen wordt gegeven.


ID: 131501 | Landschappelijk element

Opgaande plataan

Gallicstraat (Tienen)
De gewone plataan (Platanus hispanica (x) of Platanus acerifolia (x)) bevindt zich op de hoek van Slibber/Het Eiksken en de Gallicstraat, op de rand van akkerland en een recentere villawijk ten westen van het centrum van Bost (deelgemeente van Tienen).


ID: 43017 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis van Chantrijn met stadstuin

Minderbroedersstraat 35, 39 (Tienen)
Stadswoning met twee verdiepingen en rechthoekige vensters met zandstenen omlijsting uit de 18de eeuw, vóór de Franse Revolutie eigendom van de ridders van Malta, met landschappelijke stadstuin van 27 are, oorspronkelijk 35 are, aangelegd in de jaren 1880.


ID: 307919 | Landschappelijk element

Kasseiweg Noduwezstraat

Noduwezstraat (Tienen)
Deze smalle gekasseide, holle weg in Goetsenhoven is verhard met kasseien in Tiense kwartsiet, één van de weinige wegen die over de hele lengte in dit streekeigen materiaal is uitgevoerd. De kasseiweg heeft een lengte van 345m en een breedte van vermoedelijk 2m20. Het grootste deel van de straat is ook een holle weg met verspreid staand essenhakhout in de bermen.