Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 36830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark met bijgebouwen van verdwenen Oud kasteel van Scheldewindeke

Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.


ID: 36831 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schaperstraat 6 (Oosterzele)
Kleine hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Roodgeverfd ijzeren toegangshek aan vierkante pijlers. Boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36832 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schaperstraat 8 (Oosterzele)
Kleine bakstenen hoeve van het semigesloten type, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenwoning met gemoderniseerde voorgevel parallel aan de straat.


ID: 36782 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schellartweg 2 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen en erf geopend naar de straat. IJzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers, geflankeerd door twee lindebomen. Ten oosten aansluitende bakstenen dienstgebouwen met schuur, stallen, wagenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden aan de straat: met klimop overgroeid bakstenen bakhuis. Pomp op het voorerf.


ID: 36664 | Bouwkundig element

Hof te Scheurbroek

Scheurbroek 5 (Oosterzele)
Heden semigesloten hoeve met aarden toegangsweg naast een overblijfsel van de vroegere ringvormige walgracht. Oorspronkelijke toegangsweg ten westen met ijzeren toegangshek tegenover de Heilige Nicolaaskapel. Boerenwoning op terp, waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Drie lange, rechthoekige bakstenen bedrijfsvleugels onder zadeldaken, ten noorden en ten westen. Lage dienstgebouwen schuin aansluitend links van het boerenhuis.


ID: 36840 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spiegel 26 (Oosterzele)
Voormalige hoeve met gewit ijzeren toegangshek. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis, zijdelings palend aan de straat, van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak.


ID: 36666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenstraat 1 (Oosterzele)
Kleine hoeve, in oorsprong waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw. IJzeren toegangshek tot het erf naast de aan de straatkant ingeplante dwarsschuur.


ID: 36849 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Turkenhoek 22, 22A (Oosterzele)
Vrij grote hoeve, gedeeltelijk omringd door brede walgrachten ten noorden en ten westen. Nogal opvallend landelijk complex door het groot volume van de gebouwen en de vrij geïsoleerde inplanting ervan in het landschap. In het vierde kwart van de 19de eeuw grotendeels verbouwde en vergrote hoeve met rechthoekige binnenerf. Bedrijfsgebouwen met verankerde gewitte bakstenen gevels onder zadeldaken. Bakhuis van het samengestelde type ten noorden nabij de walgracht.


ID: 36851 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa 'Pierre Blanche' met park

Van Thorenburghlaan 13 (Oosterzele)
Originele en pittoreske villa van circa 1900, aansluitend bij de Engelse landhuisstijl en Normandische vakwerkbouw, in een aangelegd park. Toegangshek aan twee monumentale geblokte natuurstenen hekpijlers verzwaard door pilasters en bekroond door frontonnetjes en een siervaas.


ID: 36671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met hoeve en park

Voordries 1-3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalig herenverblijf met eertijds afhankelijke hoeve en park dat minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stuk walgracht bewaard aan de Achterdries. Toegangsdreef naar het landhuis vertrekkend aan een gewit ijzeren toegangshek gevat tussen decoratieve ijzeren pijlers. L-vormig gebouw met rechthoekig hoofdvolume van twee verdiepingen met in 1960 vernieuwde bak- en zandstenen buitengevels geïnspireerd op de oorspronkelijke bouw. Oude kern naar verluidt met jaartal 1725 in balk.