Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 81232 | Bouwkundig element

Godshuis

Dorpsstraat 11-57 (Sint-Laureins)
Opgericht in 1843 door juffrouw Antonia Van Damme van Sint-Laureins, die haar omvangrijk fortuin gebruikte om een hospice voor ouderlingen, een tehuis voor wezen en een hospitaal voor zieken te laten bouwen. Imposant neoclassicistisch gesloten bakstenen complex op rechthoekige plattegrond met verschillende, symmetrische vleugels gegroepeerd rondom twee binnenhoven, oorspronkelijk een afdeling voor mannen en vrouwen, aan de oostzijde gemarkeerd door een uitspringende kapel met neorenaissancekoepel en belvedère.


ID: 58347 | Bouwkundig element

Kerkhof, kapel en ommegang van Sint-Margareta

Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkhof en site van de vroegere kerk. Omhaagd en door leilinden afgeboord kerkhof op rechthoekige plattegrond, toegankelijk via een vernieuwd ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes aan de westzijde van het huidige Kerkplein. 19de-eeuwse neogotische kapel met binnenin een 18de-eeuws altaar, afkomstig uit de gesloopte parochiekerk.


ID: 58345 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters franciscanessen

Kerkplein 1 (Sint-Laureins)
Klooster en meisjesschool van de zusters franciscanessen van Evergem, gebouwd in 1935.


ID: 58351 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margareta

Kerkplein 1b (Sint-Laureins)
De actuele parochiekerk, toegewijd aan de Heilige Margareta, werd gebouwd in 1881 naar de plannen van de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny van 1877. Dit is het vijfde kerkgebouw van dit polderdorpje op de grens met Zeeuws Vlaanderen, dat reeds in de eerste helft van de 13de eeuw vermeld werd.


ID: 59046 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid. Het omringende kerkhof met nog deels aanwezige oude taxushaag, de 19de-eeuwse calvariekapel en de oude graftekens, vormt een historische eenheid met de kerk.


ID: 59088 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters franciscanessen

Kloosterstraat 16 (Sint-Laureins)
Het kloosterhuis werd opgericht in 1910 door de zusters franciscanessen van Crombeen te Gent op vraag van de pastoor om te Watervliet het meisjesonderwijs te verstrekken. Het kloosterhuis is een vrijstaand gebouw in een kleurrijke eclectische baksteenarchitectuur ingeplant in een ruime ommuurde tuin. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak afgewerkt met zijtrapgevels.


ID: 58344 | Bouwkundig element

Klooster, school en parochiezaal van Sint-Jan-Baptistparochie, Bentille

Moerstraat 2-3 (Sint-Laureins)
Haaks op de straat ingeplante schoolvleugel van veertien traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak uit 1931. Ten zuiden van het schoolgebouw, nieuw klooster op vierkante plattegrond met aanpalende iets dieper gelegen kapel, beide uit 1936 naar ontwerp van architect De Boever. Kloosterhuis in villastijl met twee bouwlagen en zwart pannen tentdak met centrale dakkapel. Bakstenen kapel met bepleisterde voorpuntgevel voorzien van kruisbeeld.


ID: 58343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en kerkhof

Sint-Jansstraat (Sint-Laureins)
Landelijk kerkje, mooi ingeplant in de Sint-Janspolder met omringend beplant, deels omhaagd en omgracht, als landschap beschermd kerkhof. Een ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers en een pad loopt in de as van het portaal naar de kerk. Op het kerkhof staat een collectie graftekens die de 20Ste eeuw overspannen. Het huidige kerkgebouw dateert van 1682, mogelijk met behoud van de muren van het vroegere koor. Het meeste, nog bestaande meubilair dateert ook uit het einde van de 17de en begin van de 18de eeuw.


ID: 58340 | Bouwkundig element

Sint-Eligiuskerk Bentille met kerkhof

Sint-Jansstraat 4 (Sint-Laureins)
Huidig kerkje, met behouden koor van een eenbeukige kapel van 1758, uitgebreid in 1852 met vier traveeën en in 1926 voorzien van twee zijbeuken. Bakstenen kerkgebouw van zeven traveeën met driezijdig koor onder geknikt leien zadeldak met houten klokkentorentje boven de voorgevel. Achter de kerk gelegen bijna volledig geruimd en vergroend kerkhof met een kleine staalkaart aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 59063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kerkhof

Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.